/ - FOTO: MINISTARSTVO
12/12/2023 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Nema bolje prilike od posjete gradu koji nosi titulu EPK

U okviru posjete Temišvaru, ministarka Vujović se sastala sa gradonačelnikom Dominikom Fricom, koji je podijelio iskustvo u pripremi i realizaciji Projekta ‘‘Evropska prijestonica kulture‘‘

Ministarka kulture i medija Crne Gore, Tamara Vujović, proteklog vikenda prisustvovala je na svečanoj ceremoniji zatvaranja Projekta "Temišvar - Evropska prijestonica kulture 2023" u ovom rumunskom gradu.

Ovo je prva medjunarodna posjeta ministarke Vujovic, koja je istakla da,,ne moze biti bolji povod za posjetu od posjete  manifestaciji  kojs predstavlja vrhunac godine posvećene umjetnosti i kulturi, u okviru Evropske prestonice kulture.

Ministarka Vujović je istakla znacaj EPK događaja za promociju grada Temisvara, Rumunije, ali i za promociju evropskih vrijednosti, multietnicnosti sredine, pokazivanja kreativnosti  i jacanja ucesca gradjana u kulturnom, drustvenom zivotu zajednice.  

Tokom 2023. godine, Temišvar je bio domaćin brojnih umjetničkih i kulturnih programa, manifestacija, koncerata, performansa i predstava čiji je cilj bio promovisati kulturnu raznolikost ovog grada i Rumunije.

Završna ceremonija okupila je veliki broj zvaničnika, umjetnika i kulturnih aktera, simbolizirajući uspješan završetak raznovrsnog kulturnog programa.

U okviru posjete Temišvaru, ministarka Vujović se sastala sa gradonačelnikom Dominikom Fricom, koji je podijelio iskustvo u pripremi i realizaciji Projekta ‘‘Evropska prijestonica kulture‘‘.

Gradonačelnik Fric je naglasio je brojne izazove u kontekstu finansijske konstrukcije čitavog projekta, kao i koncipiranja programa koji će biti ispunjen kvalitetnim kulturnim sadržajem, kao i animiranjem gradjana da ucesvuju u projektu.

Govoreći o značaju projetka ‘‘Evropske prijestonice kulture‘‘, ministarka Vujović naglasila je da su dva crnogorska grada, Herceg Novi i Budva bili kandidati za ovu prestižnu titulu za 2021. i 2028. godinu. Istovremeno, Vujović je iskazala uvjerenje da će njihovo iskustvo kao i iskustvo gradova nosilaca  titule,iz regiona i čitave Evrope biti od značaja za dalje napore Crne Gore da svoju kulturnu raznolikost, trasicije, i kreativnost- predstavi u najboljem mogućem smislu.

Na marginama ceremonije, ministarka Vujović se sastala sa državnim sekretarima u Ministarstvu kulture Rumunije, gospodinom Madalinom Vojkuom, i Ministarstva kulture Republike Srbije, gospodinom Miodragom Ivanovićem. Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unaprijeđenje institucionalne saradnje između Crne Gore, Rumunije i Crne Gore i Srbije, te u tom kontekstu najavili konkretne aktivnosti u narednom periodu.

Vujović se tokom posjete sastala j sa gospodinom Željkom Adžićem, vlasnikom radiotelevizijske stanice Banatlink, koji s predanošću promoviše jezik i kulturu manjina u Rumuniji.

Evropska kultura je dinamična i puna života, a Crna Gora je dio te kulture, što potvrđuje primjer proglašenja Njegoševog dana za državni praznik kulture, kako bismo svijetu pokazali bogatstvo naše kulturne baštine.

Crna Gora s ponosom donosi svijetu nasljeđe iz svoje bogate prošlosti, energiju stvaralaštva i kreativnost svojih građana i dijaspore.

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore ostaje posvećeno jačanju kulturne saradnje sa partnerskim zemljama i promociji bogatstva kulturne baštine Crne Gore na evropskom i svjetskom nivou.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:58