/ - FOTO: MINISTARSTVO
24/11/2023 u 16:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Podrška UNDP važna za unapređenje svih segmenata kulture

Vujović je zahvalila UNDP-u na dosadašnjoj podršci crnogorskim institucijama, posebno ističući važnost uspješno završenih projekata u kulturi

Kultura i mediji su pokretači razvoja i UNDP će nastaviti da podržava unaprijeđenje tih sektora, dajući doprinos i usklađivanju propisa u kulturi sa najboljim evropskim praksama.

To je saopšteno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamara Vujović i stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Ekaterine Paniklove, koje su razgovarale o saradnji, realizaciji započetih i pokretanju novih zajedničkih projekata.

Vujović je zahvalila UNDP-u na dosadašnjoj podršci crnogorskim institucijama, posebno ističući važnost uspješno završenih projekata u kulturi. Naglasila je važnost saradnje u kontekstu digitalizacije i osavremenjavanja kulturnih procesa u Crnoj Gori.

- Pozdravljam brojne projekte u oblasti kulturne baštine, stvaralaštva, kao i infrastrukturne projekte koje je UNDP tokom prethodnih godina realizovao u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija. Naš fokus je podrška projektima za djecu i mlade i aktivnostima koje doprinose postizanju rodne ravnopravnosti - naglasila je ministarka i dodala da će budući projekti Ministarstva biti usklađeni s ciljevima održivog razvoja UN-a.

U tom kontekstu predstavila je otvoreni poziv za idejno rješenje za gradnju objekta novoosnovanog Muzeja savremene umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja u Podgorici, koji je u potpunosti u skladu sa zelenom agendom.

Paniklova je predstavila dosadašnje aktivnosti UNDP-a u Crnoj Gori i istakla da su u posljednjih 20 godina, otkako je UNDP prisutan u Crnoj Gori, sa preko 100 miliona dolara podržani ključni razvojni projekti.

Naglasila je važnost kulture i medija kao pokretača razvoja i ključnog faktora za ostvarenje društvene kohezije, te najavila kontinuiranu podršku UNDP-a svim segmentima kulture i medija. Istakla je da će jačanje rodne ravnopravnosti u ovim sektorima, uz razvoj kreativnih industrija, biti i dalje okosnica saradnje Ministarstva kulture i medija i UNDP-a u narednom periodu.

Vujović je istakla da je jedna od važnih aktivnosti Ministarstva u narednom periodu detaljna analiza normativnog okvira i izmjena propisa u oblasti kulture, te da bi podrška ekperata UNDP u tom procesu bila veoma značajna.

Paniklova je pozdravila navedeni predlog i istakla da će UNDP, u skladu sa svojim mogućnostima dati doprinos kako bi legislativa u toj oblasti bila usklađena sa najboljim evropskim praksama.

Sagovornice su potvrdile opredjeljenje MKM-a i UNDP-a da zajednički rade na unapređenju sektora kulture i medija, što će, kako su istakle, dati značajan doprinos ukupnom društvenom razvoju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:00