Tamara Vujović / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
27/02/2024 u 20:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Prepoznajemo značaj NVO u demokratizaciji društva

NVO imaju zadatak da kontrolišu i pomažu demokratski napredak društva i baš zbog toga zadatak nas u Vladi je da ozbiljno razmatramo poruke i sugestije iz civilnog sektora

- Ministarstvo kulture i medija, na Svjetski dan nevladinih organizacija podsjeća na značajnu ulogu koje NVO imaju u procesu demokratizacije društva, a sa posebenom pažnjom ističemo značaj organizacija civilnog društva koje se bave medijskim sektorom, kao i onih koje su aktivne na polju zaštite i promocije kulturne baštine. Oni su izvor ekspertiza i konstruktivni partner za kreiranje javnih politika i propisa iz oblasti medija i kulture, poručila je ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović.

Nevladine organizacije imaju zadatak da kontrolišu i pomažu demokratski napredak društva i baš zbog toga zadatak nas u Vladi je da ozbiljno razmatramo poruke i sugestije iz civilnog sektora i da aktivno sarađujemo da bi javne politike koje vlasti donose, postigle dobre i mjerljive rezultate.

Nevladin sektor značajno doprinosi bogatstvu kulturne ponude u Crnoj Gori. Neke od najznačajnijih manifestacija i festivala realizuju organizacije civilnog društva, a neki festivali su od inicijative iz nevladinog sektora prerasle u ustanove kulture.

Predstavnici NVO iz oblasti medija, bili su konstruktivni članovi radne grupe za izmjenu medijskih zakona i dali su značajan doprinos procesu izrade ovih dokumenata, kao i samom procesu.

- Iako je broj nevladinih organizacija u kulturi značajan, to u javnosti nije dovoljno prepoznato, što potvrđuje i posljednje istraživanje Centra za građansko obrazovanje o percepciji građana u odnosu na rad NVO, gdje svega 0,2 odsto ispitanih prepoznaje rad NVO iz oblasti kulture. Za razliku od njih, moramo naglasiti da imamo veoma razvijenu mrežu NVO koje se bave sektorom medija. Upravo sutra ću biti zajedno sa jednim od njih na Konferenciji posvećenoj dezinformacijama - kazala je Vujović.

Stepen razvijenosti političke kulture svake Vlade mjeri se i odnosom prema NVO, kojima je potrebno pružiti pružiti prostor za razvoj, a jedan od načina da to uradimo je i kroz unapređenje konkursne politike.

Finansiranje nevladinih organizacija iz javnih fondova je ulaganje u razvoj, jer u oblastima gdje su nedovoljno razvijeni vladini programi djeluje aktivan nevladin sektor.

- Radićemo intenzivno i na stvaranju uslova za rad strukovnih udruženja, koja su sada registrovana kao NVO i nemaju mogućnost da dobiju podršku od Ministarstva, što nije najbolje rješenje, u ovom slučaju - poručila je ministarka.

NVO se dominatno prepoznaju kao potrebne, važne, stručne, pouzdane, dostupne i one koje pomažu, a građani ih vide i kao moderne i uspješne organizacije i zbog toga je ključno da gradimo kvalitetno i održivo partnerstvo. Otvorenim i inkluzivnim pristupom, uspješno ćemo dovesti do kraja brojne reformske procese, koje zajedno sprovodimo i izgraditi kvalitetnije društvo, navela je ona.

- Poziv je i poruka svim NVO koji djeluju u sektorima kulturne baštine, stvaralaštva i medija: "Budite i dalje proaktivni, informisani, smjeli, kreativni, kakvi ste bili tokom protekle 3 decenije. Vi ste jedan od talasa koji je pokrenuo buđenje građanskih prava i sloboda i osnaživanje građana u njihovom traženju i ostvarivanju istih. Prepoznajemo vaš značaj i uvažavamo ga kao doprinos demokratizaciji društva. Sa svoje strane, očekujemo poštovanje osnovnih demokratskih principa podjele vlasti i poznavanje ustrojstva države. Samo zajedno mozemo stići daleko", zaključila je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:14