/ - FOTO: MINISTARSTVO
06/12/2023 u 14:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Uspostaviti sistem razmjene znanja sa Francuskom

Poručeno je da je neophodno je raditi na zaštiti kulturne baštine i takođe na njenoj valorizaciji, mi u tom dijelu imamo neke gradove u Francuskoj koji su zainteresovani za saradnju

Francuska je spremna da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu, kroz ekspertsku pomoć u uspostavljanju sistema razmjene znanja u oblasti zaštite i valorizacije kulturne baštine te inteziviranju sardanje u oblasti kinematografije.

To je poručeno sa sastanka Ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i novoizabrane ambasadorke Francuske Nj.E. An Mari Maske.

- Postoji bogata saradnja koja bi se svakako mogla još unaprijediti između arhiva Crne Gore i Francuske. Nadamo se da ćemo u odnosu sa Francuskom uspostaviti sistem razmjene znanja u oblasti zaštite arhiva, arheoloških nalazišta i konzervacije, jer to je oblast u kojoj Francuska zaista može da nam pruži ekspertska znanja - kazala je Vujović.

- Ono što je za nas jako važno jeste da zaštitimo kulturnu baštinu, ali da je isto tako i valorizujemo, da je prikažemo i našim građanima koji je ne poznaju ali i turistima. Kulturni turizam je nešto na čemu, između ostalog, počiva crnogorska ekonomija. U tome bi svakako mogli da se ugledamo na Francusku, koja osim što je zemlja bogate istorije, ona je i turistička sila svijeta - istakla je ona.

Dodala je i da joj je drago što crnogorski umjetnici u kontinuitetu učestvuju na Jesenjem salonu slikarstva u Parizu i Filmskom festivalu u Kanu, kao i na Festivalu poezije te istakla značaj prostora Cité internationale des arts u kojem borave umjetnici iz Crne Gore.

Maske je poručila da je ‘‘Uzbuđena sam zbog prilike da zajedno radimo na jačanju veza između naših zemalja i ostvarivanju zajedničkih ciljeva, prenosim Vam najsrdačnike čestite od Franscuskih vlasti na izboru za ovu važnu funkciju, koja predstavlja važnu poziciju za Crnu Goru na njenom putu evropskih integracija".

Francuska ima i volju i interes da podrži ubrzan put Crne Gore u okviru evropskih integracija, "zato ističem spremnost Francuske da pruži svaki vid ekspertize za sve one potrebe koje definiše Crna Gora u okviru procesa evropskih integracija" poručila je Maske.

- Reforma medijskog sektora je vrlo važan element pristupa Evropskoj uniji, i u Francuskoj je to bila vrlo osjetljiva tema, jer su to teme koje se tiču slobode izražavanja i samoregulacije, tako da vas u tom dijelu vrlo dobro razumijemo i spremni smo da sa vama sarađujemo - naglasila je ona.

Francuska ambasada, kako s enavodi,  već doprinosi kulturnom životu u Crnoj Gori kroz Francuski institut koji podržava brojne festivale u Crnoj Gori.

Poručeno je da je neophodno je raditi na zaštiti kulturne baštine i takođe na njenoj valorizaciji, mi u tom dijelu imamo neke gradove u Francuskoj koji su zainteresovani za saradnju.‘

-U domenu kinematografije mi ćemo pokušati da pomognemo potpisivanje jednog bilateralnog Sporazuma o kooprodukciji sa Francuskom, a sve u cilju saradnje u oblasti filma, koji će doprinijeti boljolj regionalnoj dinamici -rekla je Maske.

Ambasadorka je najavila izgradnju Meta instituta, internet platforme, na kojoj će na nivou regiona moći da se predstavljaju ideje i razmjenjuju iskustva.

Osvrnuvši se na zakonsku regulativu, Vujović je istakla da se prema Zakonu o kinematografiji stranim producentima vraća 25% uloženog novca ako snimaju u Crnoj Gori, te da je zato raduje potpisivane bilateralnog Sporazuma između Francuske i Crne Gore jer će to dovesti do još više filmskih aktivnosti. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 07:58