Вукчевић и Савовић са колегама / IVAN PETROVIC-IPE
09/03/2022 u 08:58 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукчевић: Већину школа воде в.д. директора

Професор Слободан Савовић тврди да је већина службеника у министарству или на боловању или су напустили тај ресор

Министарство просвјете, науке, културе и спорта још није изабрало директоре у већини основних и средњих школа, већ те установе и даље воде вршиоци дужности, чиме се крши процедура по расписаном конкурсу, потврђено је "Дану" из Синдиката просвјете. Саговорници "Дана" истичу да је већини директора продужен мандат вршиоца дужности што је мимо Закона о општем образовању и васпитању, јер в.д. стање у школама не смије бити дуже од шест мjесеци. Како наводе, по Општем закону о обрзаовању министарство може само једном да именује в.д. директора установе, који је дужан да распише конкурс у року до пола године.

Министарство је од почетка године најављивало да ће именовати директоре у свим установама на период од четири године, али процедура још није обављена. Министарство просвјете, науке, култире и спорта је средином јула по новом Општем закону о образовању и васпитању смијенило преко 240 директора школа и вртића, који су након тога тужили тај ресор због наводно незаконитих разрјешења.

Професор историје и географије Слободан Савовић истиче за "Дан" да је министарство недавно продужило в.д. мандат већини директора што је мимо закона. Он каже да ново руковдоство није урадило никакву анализу и стратегију развоја система.

– Ситуациjа у коjоj су се нашли директори васпитно образовних установа може се посматрати из неколико углова. Први jе правни основ. Већини директора jе продужен в.д. мандат што закон не познаjе. Не може бити в.д. стање у школама дуже од шест мjесеци. Значи, министарство ниjе испоштовало процедуру конкурса и тиме jе омаловажило и кандидате и jош жалосниjе просвjетне раднике. Други аспект овог питања jе управо в.д. стање самог министарства. Већина службеника jе и даље или на боловању, а покриваjу важне функциjе у министарству, или су чак напустили министарство. Секретари подносе оставке, а следећи кадрови коjи дођу дођу кратко и нијесу упознати са проблематиком. Министарство потресаjу афере, ниjе на мени да их jавности износим. Дакле, само министарство jе исто у в.д. стању. Ванредно стање је редовна ситуација у школама. Поставља се питање како в.д. директора могу да имају правни основ да потписују платне листе и уговоре – истиче Савовић.

Потпредсједница Синдиката просвјете Станка Вукчевић казала је за "Дан" да су само у једном броју установа именовани директори на период од четири године, док је у већини школа и даље в.д. стање.

– Немамо никакв контакт са министарством, толико је неријешених ствари које не можемо да реализујемо због пасивности овог ресора. Слали смо им дописе за разговор, али повратне информације немамо. Да ли је политичка ситуција разлог не знам, али оно што је тачно је то да до сада није било потребне комуникације и сарадње – наводи Вукчевићева.

Из министарства јуче нијесу одговорили на питања у вези са в.д. стањем у образовним установама.

Из овог ресора су почетком фебруара саопштили да је току поступак за избор директора по основу jавних конкурса, али, према наводима из школа, то до данас није окончано.

– Одлука коjа се донесе након окончаног поступка подразумиjева именовање директора на мандат од четири године. Општим законом о образовању и васпитању jе предвиђено да министарство може да тражи мишљење наставничког виjећа, док Наставничко виjеће може да да мишљење у року од 15 дана. Дакле, тражење, односно давање мишљења не представља обавезу ни за министарство нити за Наставничко виjеће. Међутим, министарство од наставничког виjећа свих школа тражи мишљење иако оно ниjе обавезуjуће – поручили су тада из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:19