/ - FOTO: RTCG.ME/ARHIVA
09/01/2023 u 16:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukotić i Đukanović: Uložićemo žalbu, odluka Savjeta o izboru generalnog direktora RTCG valjano obrazložena

Advokatice ukazuju da će u zakonom predviđenoj proceduri pred nadležnim sudom uložiti žalbu i u istoj detaljno drugostepenom sudu ukazati na manjkavosti i nedostatke prvostepenog suda

Odlukom Osnovnog suda u Podgorici od 4.januara poništena je odluka RTCG o imenovanju generalnog direktora, donijeta 6. avgusta 2021. godine, javlja portal RTCG.

Pravni zastupnici RTCG Saša Vukotić i Zorica Đukanović, advokatice iz Podgorice, za naš portal navode da prvostepenu presudu još nijesu primile ali će na nakon urednog prijema blagovremeno uložiti žalbu Višem sudu u Podgorici, preko Osnovnog suda iz svih zakonom predviđenih razloga.

Osnovni sud u Podgorici: Odluka o imenovanju Raonića nezakonita

Iako su za predmetnu odluku saznale iz medija, onu što mogu da istaknu jeste da ovakav ishod nijesu očekivale, s obzirom na dokaznu građu u spisima predmeta i obavezu suda da preispita pravni interes tužioca.

-Ovakvo očekivanje je opravdano, imajući u vidu i izražen stav Osnovnog i Višeg suda u Podgorici u predmetu Srđana Čovića protiv RTCG u pogledu potrebe postojanja pravnog interesa tužioca za postizanje uspjeha u sporu. Na ovakav zaključak upućuje i stanovište izraženo u presudi Vrhovnog suda Crne Gore Rev.br. 1100/18 od 06.12.2018 godine u kojoj je na eksplicitan način Sud iznio stav da pravni interes da pobija odluku o izboru kandidata ima samo onaj kandidat koji ispunjava sve opšte i posebne uslove konkursa- navele su advokatice. 

Kako su navele, ovakav zaključak je logičan, jer podnošenje tužbe u cilju zaštite subjektivnog prava, može biti opravdano samo ako tužilac ima pravni interes, "a tužilac nije imao pravni interes, jer isti nije mogao biti izabran, što je sud bio u obavezi da cijeni u svojoj odluci".

-Pored navedenog, zakon o nacionalnom javnom emiteru kao leks specialis predviđa način i uslove za imenovanje i razrješenje generalnog direktora i isti ne stvara obavezu da se odluka o imenovanju posebno obrazlaže, niti se od donosioca odluke zahtjeva neka posebna forma, pa u tom smislu ni za punovažnost iste nije propisana forma navedenim zakonom, te se ne može zaključiti da Odluka Savjeta RTCG nije valjano obrazložena i da je povrijeđen član 6 Evropske konvencije, a kakav je stav zauzet i u presudi Višeg suda u Podgorici Gž.br. 1424/21- kazale su Đukanović i Vukotić. 

Advokatice ukazuju da će u zakonom predviđenoj proceduri pred nadležnim sudom uložiti žalbu i u istoj detaljno drugostepenom sudu ukazati na manjkavosti i nedostatke prvostepenog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:43