Сабрија Вулић / - фото: Савјет Муслимана Црне Горе
20/06/2021 u 20:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вулић: Муслимани у Црноj Гори угрожени

Ми друге државе немамо нити ћемо имати. Ми другог jезика осим црногорског немамо. Такав jе став свих нас у Савjету Муслиманског народа Црне Горе, навео је Вулић

У организациjи Савjета Муслиманског народа, данас jе у Подгорици одржан свечани приjем поводом националног Дана Муслимана Црне Горе, у спомен на 20.jун 1912. године када jе Указом о постављењу муфтиjе црногорских муслимана, књаз Никола именовао Муртезу Карађузовића, чиме су црногорски Муслимани први пут у своjоj историjи добили духовног поглавника из редова домицилног народа.

Предсjедник Савjета Муслимана Црне Горе Сабриjа Вулић казао jе да jе избором овог датума за национални празник црногорских Муслимана jош jедном потврђена њихова вjековна приврженост своjоj jединоj држави Црноj Гори.

– Ми друге државе немамо нити ћемо имати. Ми другог jезика осим црногорског немамо. Такав jе став свих нас у Савjету Муслиманског народа Црне Горе, такав jе став и преко 20.000 Муслимана у нашоj земљи. Али, нажалост, већ дуго имамо сумњу да се то у нашоj држави мало циjени. Можда ће неко помислити да то ниjе тако, али чињенице говоре супротно –навео jе Вулић.

На посљедња два пописа 2003. и 2011. године, додаjе, броj оних коjи се национално изjашњаваjу као Муслимани рационално пада у односу на раниjе периоде.

– Разлози томе су многоброjни, али у овом свечаном тренутку нећемо анализирати начине асимилациjе црногорских Муслимана, о томе ћемо неком другом приликом и на другом мjесту. Ипак ћемо поменути чињеницу да jе ова национална мањина жестоко угрожена и бићу слободан да кажем да jе то у неку руку посљедица чињенице да смо апсолутно одани држави Црноj Гори – рекао jе он.

image

Сабрија Вулић

- фото: Савјет Муслимана Црне Горе

Из тог разлога сматра да су одавно створени услови да се црногорски Муслимани политички организуjу и да на таj начин остваре своjа права, jер формула да кроз грађанске партиjе остваре оно што заслужуjу за сада не изгледа као рjешење.

– А Муслимани у овоj земљи су у, у већини, апсолутно грађанске ориjентациjе, то показуjу наша истраживања, контакти са сународницима. Али, гле чуда, обично смо у другом или трећем реду када треба да добиjемо оно што нам по знању, стручности и квалитету припада. Што због тога сто наши истовjерници кроз своjе националне странке добиjу оно што заслужуjу и онда нама коjи се изjашњавамо као Муслимани или црногорци исламске вjероисповjести  а то jе значаjан броj, што због тога што управо припадамо овом националном корпусу –истакао jе он.

Чини се, додаjе, да jе дошло вриjеме да се то рапидно промjени.

На свечаности су уручене награде заслужним поjединцима. Историчар Новак Аџић jе добитник овогодишње награде „Авдо Међедовић“ за очување културног насљеђа Муслимана Црне Горе jер jе написао и обjавио књигу „Прилог проучавању историjе Мркоjевића“ (фрагменти из прошлости Мркоjевића), што jе прво дjело у коjем се неки аутор свеобухватно бави историjом Мркоjевића.

– Управо из тог разлога пред Новаком Адзићем нашао се велики задатак коjи jе оваj аутор своjски и стручно одрадио стварањем дjела на више од 350 страница – стоjи у образложењу.

Годишње захвалнице због преданог рада на очувању културног и националног идентитета Муслимана Црне Горе добили су Суада Дрпљанин Фетић из Биjелог Поља и мр Ален Пелинковић из Бара.

Награду за Пелинковића, коjи jе био одсутан, примио jе др Есад Калезић.

Телеграм и поруке честитики упутили су из кабинета предсjедника Црне Горе Мила Ђукановића, из кабинета премиjера Здравка Кривокапића, предсjедници опстина Биjело Поље и Бар, Петар Смоловић и Душан Раичевић, предсjедник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић, УО „Ловћенске страже 1990“.

Свечаности су присуствовали и савjетница предсjедника Скупштине Црне Горе Сандра Радевић, директор ЦЕКУМ-а Салко Лубодер, предсjедник Скупштине главног града Ђорђе Сухих, представник трговинске мисиjе Азербеjджана, представници Бошњачког националног виjећа, представник Исламске заjеднице у Црноj Гори и броjни други гости.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:29