Куповина карте у једном смјеру све чешћа појава у Црној Гори / IVAN PETROVIC IPE
04/10/2021 u 08:04 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За четири године депортована 2.974 црногорска држављанина

С обзиром на то да jе Црна Гора тренутно у политичкоj, економскоj и свакоj другоj транзициjи, очекуjем да Влада са великом озбиљношћу приступи рjешавању проблема одлива грађана, каже Митар Радоњић

Црна Гора је у последње четири године добила захтјеве за реадмисију, односно депортацију, 2.974 своја држављанина, углавном из земаља Западне Европе, показују подаци из Стратегиjе о миграциjама и реинтеграциjи повратника у Црноj Гори, коју је усвојила Влада. У Министарству унутрашњих послова, које је аутор стратегије, наводе да је наjзначаjниjа активност у пероду траjања овог стратешког документа та што се константно смањуjе броj црногорских држављана за коjе се тражи сагласност за враћање у Црну Гору, тако да jе у 2016. години запримљен захтjев за реадмисиjу за 965 лица, у 2017. за 756, у 2018. за 619, у 2019. за 392, док jе за првих 10 мjесеци 2020. години запримљено захтjева за реадмисиjу за 242 лица, што значи да jе оваj броj опао у односу на 2016. годину за око 70 одсто.

”Правни савјетник у НВО Грађанска алијанса Павле Ћупић каже да сурова реалност коjа се огледа у броjкама у реадмисиjи ниjе реалан показатељ лоше економске ситуациjе коjа jе у Црноj Гори

Правни савјетник у НВО Грађанска алијанса Павле Ћупић каже да сурова реалност коjа се огледа у броjкама у редмисиjи ниjе реалан показатељ лоше економске ситуациjе коjа jе у Црноj Гори. Он наводи да не изненађује велики броj грађана који је потражио срећу у земљама Западне Европе.

– Са почетком мигрантске кризе дошло jе до промjене односа држава Западне Европе према људима коjи долазе у њихове земље у потрази за бољим животом. Због великог прилива избjеглица, миграциона политика земаља Западне Европе jе сада ригорозниjа. Оно што охрабруjе у овим подацима jесте евидентно смањење броjа захтjева за реадмисиjу што се може протумачити и као смањење броjа држављана Црне Горе коjи напуштаjу земљу пориjекла. С друге стране, међу људима коjи напуштаjу Црну Гору доста jе висококвалификованог кадра, а то представља додатни проблем за Црну Гору. Поменута лица напуштаjу своjу земљу jер у земљама Западне Европе добиjаjу боље услове за живот за себе и своjе породице. Ова поjава jе нешто што свакако треба да зебрине све одговорне људе у Црноj Гори, а поготово доносиоце одлука коjи могу да утичу да се са овом праксом прекине – наводи Ћупић.

Не виде алтернативу

Према оцјени Веска Пејака из Алтернативе, прије него се зачудимо што људи одлазе по сваку цијену, треба да видимо шта им се то у Црној Гори нуди.

– Нуди се понижавање, робовласнички однос послодаваца према радницима и плате од коjих се jедва може живjети! Нудимо ли грађанима политичку стабилност? Нудимо им политичаре коjи у политику улазе да би нас покрали. Поштеног човjека третирамо као губавца, као ментално обољело лице коjе се ниjе снашло. Људе коjи приjаве кривично дjело зовемо шпиjунима, док већина гледа како им на очи узимаjу основна животна права. Више права има кућни љубимац у Њемачкоj од човjека у Црноj Гори! Кућни љубимац у Њемачкоj или Данскоj мора бити храњен и пажен или власник иде у затвор због злостављања. Код нас таjкуни краду фабрике, остављаjу људе без посла, породице без хљеба. И?! Зову их "контроверзни бизнисмени" jер нико ствари не смиjе да назове правим именом! Од лопова смо направили господу – каже он.

Директор Института за социјалну и образовну политику мр Митар Радоњић каже да је кључно питање када jе риjеч о нашим држављанима коjи биваjу депортовани из неке иностране земље назад у Црну Гору jесте зашто су они заправо одлучили да оду из Црне Горе. Истиче да је одговор jасан, а то је да у Црноj Гори ниjесу имали довољно могућности да живе безбрижно па су своjу срећу потражили у иностранству трагаjући "трбухом за крухом" и нериjетко, што показуjу званични подаци, ризикуjући и кривичну одговорност због боравка у иностраноj земљи дуже него што jе то дозвољено.

– Што се тиче броjа захтjева за реадмисиjу и смањења истог не видим никаквог разлога за славље или похвалу кад и даље имамо на свакодневноj основи примjере младих и особа средњих година коjи напуштаjу Црну Гору и то ниjе добро jер се то одражава првенствено на прилике у Црноj Гори са посебним акцентом на наталитет коjи jе у неким општинама поготово на сjеверу Црне Горе много мањи од степена морталитета и онда имамо негативан природни прираштаj. С обзиром на то да jе Црна Гора тренутно у политичкоj, економскоj и свакоj другоj транзициjи, очекуjем да Влада са великом озбиљношћу приступи рjешавању проблема одлива грађана Црне Горе у иностране земље и да усвоjи посебан сет мjера за подстицаj наталитета али и економско-социjалног осамостаљивања младих и да на таj начин задржимо наше грађане овдjе како не би велики броj њих доживио судбину миграната и бивали депортовани назад у Црну Гору – наводи Радоњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:55