Са једног од ранијих протеста угоститеља / - Срђа Бољевић
09/08/2021 u 07:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За данас најављени протести угоститеља у више градова

Из невладине организације Угоститељи Црне Горе кажу да ће протестовати због епидемиолошких мјера које су донесене 30. јула, којима је предвиђено да сви угоститељи, уколико желе да раде, морају бити вакцинисани

Црногорски угоститељи су најавили да ће данас протестовати у више градова због, како су саопштили, дискриминишућих епидемиолошких мјера које им ограничавају право на рад и грубо крше њихова основна права.

Из невладине организације Угоститељи Црне Горе кажу да ће протестовати због епидемиолошких мјера које су донесене 30. јула, којима је предвиђено да сви угоститељи, уколико желе да раде, морају бити вакцинисани.

„Као и да сви гости који бораве унутар угоститељских објеката морају имати потврду о вакцинацији, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, доказ да је особа пребољела Ковид-19 и доказ о негативном брзом антигенском тесту, не старијем од 48 сати“, додаје се у саопштењу.

Наводи се да су Угоститељи више пута апеловали на Владу да коригује актуелне мјере „јер су оне дискриминишуће и јер се угоститељима ограничава право на рад и грубо крше њихова остала основна права“.

Угоститељи подсјећају да су од почетка епидемијских дешавања претрпјели највише ограничења у погледу њиховог рада.

„А дискриминација угоститеља сада доживљавају кулминацију јер се у јеку сезоне, када је туристима дозвољен улазак без било каквих потврда, од угоститеља тражи да поштују мјере које нису на снази у другим секторима“, каже се у саопштењу.

Из НВО Угоститељи напомињу да од угоститељства живи око 25 до 30 хиљада људи који су запослени у том сектору, а да их индиректно од те гране привреде зависи много више.

Према њиховим ријечима, ти људи се због кризе изазване пандемијом ЦОВИД 19 налазе на рубу егзистенције.

„А овакве мјере, које су непромишљене и ад хоц донесене додатно погоршавају њихов положај. Све то имаће додатне негативне посљедице по економску стабилност Црне Горе и стандард живота наших грађана“, упозорили су угоститељи.

Из НВО Угоститељи Црне Горе су најавили да ће протест у Подгорици бити одржан у 15 сати, испред зграде Министарства економског развоја.

„Протести ће се одржати у мирној атмосфери, уз поштовање епидемиолошких мјера које се односе на одржавање дистанце и ношење маски, а одржаваће се сваког дана док институције не коригују тренутне мјере“, наводи се у саопштењу.

(Мина)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:54