Редови и испред Дома здравља у Доњој Горици / -Срђан Бољевић
06/01/2022 u 07:31 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За девет дана 16.285 заражених, пријети раст броја преминулих

Лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе вируса корона током уторка завршиле су анализу и доставиле резултате за 7.795 узорака на нови вирус корона, а удио новопозитивних случаjева износио је 35,98 одсто, наводе из ИЈЗ

У Црноj Гори jе јуче од последица инфекције вирусом корона преминула jедна особа, док је регистровано 2.805 нових случаjева инфекциjе. Љекари и епидемиолози упозоравају да ако се настави овакав тренд раста броја инфицираних, до краја јануара ће сваки шести становник Црне Горе бити заражен, што у односу на драматичне бројке може довести и до повећања броја преминулих. Ситуација у ковид амбулантама је веома тешка, што потвђује и одлука Дома здравља Подгорица да отворе још једну амбуланту у Доњој Горици. У последњих девет дана у налету омикрон соја инфицирано је чак 16.285 грађана. Подаци Института за јавно здравље говоре и о расту броја особа са симптомима, тако је јуче регистровано скоро 8.000 сумњивих на нови омикрон сој.

– Лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе корона вируса током уторка завршиле су анализу и доставиле резултате за 7.795 узорака на нови корона вирус. Удио новопозитивних случаjева у укупном броjу тестираних за уторак jе износио 35,98 одсто. Током уторка ИJЗ-у jе приjављен jедан смртни исход повезан са ковид инфекциjом код пациjента из Пљеваља, 60 година старог. Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.423. Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве, као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковида-19 у Црноj Гори износи 16.869. Новооткривени случаjеви су из Подгорице 1.176, Никшића 337, Бара 274, Будве 140, Котора 130, Херцег Новог 105, Тивта 92, са Цетиња 78, из Биjелог Поља 67, Даниловграда 65, Берана 64, Пљеваља 46, Моjковца и Улциња по 44. У Тузима jе регистрован 31 нови случаj инфекциjе корона вирусом, у Рожаjама 21, Колашину и Петњици по 14, на Жабљаку седам, у Андриjевици, Плужинама и Шавнику по пет и у Плаву jедан – истичу из ИЈЗ.

Од почетка епидемиjских дешавања укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе новим корона вирусом у Црноj Гори jе 180.260.

– У Подгорици jе активан 8.181 случаj корона вируса, у Никшићу 1.595, Бару 981, Котору 949, Будви 779, на Цетињу 729, у Тивту 631, Беранама 568, Херцег Новом 530, Даниловграду 376, Биjелом Пољу 349, Пљевљима 310, Колашину 201. У Улцињу jе активно 156 случаjева корона вируса, Моjковцу 155, Тузима 111, Андриjевици 78, Рожаjама 63, на Жабљаку 46, у Петњици 34, Плужинама 18, Шавнику 17, Плаву 11 и у Гусињу jедан – кажу из ИЈЗ.

Тестирање и прегледи и у Доњој Горици

Из Дома здравља Подгорица саопштено је да је од јуче почела са радом ковид станица за одрасле у здравственом обjекту Доња Горица.
– Ковид станица ће радити сваким даном од 7 до 21 сат, а у њоj ће бити ангажована четири љекара у двиjе смjене за амбуланте прегледе, као и сразмjеран броj техничара и лабораториjских техничара. У овоj ковид станици грађани ће такође моћи да се тестираjу на ковид, као и да даjу крв за лабораториjску диjагностику. Менаџмент Дома здравља Подгорица одлучио се на овакав потез због погоршања епидемиолошке ситуациjе у главном граду, великог пораста броjа новозаражених и потребе наших суграђана за здравственом његом. Такође, обавjештавамо jавност да ће сва терапиjа ковид пациjената, прописана у ковид центру на Старом Аеродрому и ковид станици у Доњоj Горици, бити аплицирана у Музичком центру, коjи jе већ у радном процесу као Дневни центар за аплицирање ковид терапиjе – наводе из Дома здравља.

Бивши директор Дома здравља Подгорица Небојша Каварић истакао је за "Дан" да уколико се настави овако висок проценат заражених, можемо очекивати нови скок преминулих.

– Иако се ради о новом соју који доноси блажу клиничку слику код пацијената, у односу на много већи број заражених, плашим се да можемо имати и раст броја преминулих. До сада смо имали мањи број заражених када је делта сој био активан, а сада са омикорон сојем и сразмјерно оволиком броју инфицираних може се очекивати и да дође до исто већег броја тежих случајева. Свакој породици која је изгубила свог најближег члана није важно који сој је у питању. Пројекције показују да ћемо до краја овог мјесеца имати 50.000 заражених, односно сваки шести становник ће бити инфициран. И Бог се прекрстио када jе видио шта ми радимо. Мислим ту на све, и на доносиоце одлука и на грађане. Све смо направили да броj заражених буде оволики – каже Каварић.

Епидемиолог Института за jавно здравље Милко Jоксимовић казао jе да су у Црноj Гори од последица вируса корона преминуле двиjе особе, коjе су биле имунизоване са три дозе вакцине, док се њих око 1.200 заразило.

– Међу скоро 80.000 људи у Црноj Гори, коjи су примили трећу дозу вакцине, ми до сада имамо само два смртна исхода међу онима коjи су се заразили, а заразило се преко 1.200 њих. Обjе особе коjе су преминуле, а примиле су трећу дозу, биле су особе стариjе од 60 година и у оба случаjа риjеч jе особама коjе су примиле по три дозе кинеске вакцине "синофарм", што ниjе било у складу са препорукама, jер jе као трећа доза препоручена РНК-а вакцина – навео jе Jоксимовић.

Jоксимовић jе саопштио да ће у случаjу великог броjа заражених омикроном бити и оних коjи ће се теже разбољети.

– Морамо да видимо шта ће се десити у наредне двиjе седмице, jер хоспитализациjе и смртни исходи касне у односу на заразе – казао jе Jоксимовић.

Патолог у Клиничком центру Црне Горе Немања Радоjевић саопштио је на Фејсбуку да у околностима овако великог броjа позитивних особа на дневном нивоу, рутинско тестирање на корону губи смисао и треба га, како наводи, обуставити, осим у случаjевима упале плућа. Радоjевић jе написао и да ако подаци из наших болница потврде да су стопе хоспитализациjе од тешких форми и смртности битно мање у случаjу омикрон соjа, треба укинути све епидемиолошке мjере (маске, дистанцу, ограничења кретања, самоизолациjу и сл.) и пустити да се популациjа природно прокужи попут шведског модела.

Министарство здравља, као и читава Влада, у режиму су празничних дежурстава упркос томе што смо у шпицу пандемиjе и свакога дана "осваjамо" нове црне рекорде по броjу заражених, саопштила jе ДПС Комисиjа за здравство.

У Клиничком центру се тренутно лијечи 97 ковид пацијената, од којих је 29 животно угрожено. У Црноj Гори jе по општинама наjвише активних случаjева инфекциjе вирусом корона на 100.000 становника регистровано на Цетињу, у Подгорици и Тивту.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 06:24