Пацијенти у Поликлиници КЦЦГ / -Н.М.
10/11/2022 u 07:08 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za Klinički centar treba veza ili "znak pažnje"

Zanimljiv podatak je da 80 odsto ispitanika vjeruje da se ljekari više trude kada su privatno angažovani, kazao je za "Dan" direktor NVO Crnogorski bezbјednosni forum Mitar Radonjić

Rezultati istraživanja koјe јe uradila NVO Crnogorski bezbjednosni forum (CBF) pokazali su da јe samo 21 odsto ispitanika zadovoljno medicinskim uslugama u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, dok 79 odsto njih smatra da јe potrebna veza ili neka koruptivna radnja da bi se zakazao pregled, a 59 odsto јe saopštilo da su dali neki "znak pažnje" ljekaru. Istraživanje koјe CBF sproveo u periodu od 20. septembra do 20.oktobra ove godine o stepenu zadovoljstva građana Crne Gore zdravstvenom uslugom u Kliničkom Centru Crne Gore, na uzorku od 1100 ispitanika, u čiјe rezultate јe "Dan" imao uvid, pokazalo јe da јe 62 odsto ispitanika nezadovoljno postupanjem osoblja na ortopediјi.

Direktor NVO Crnogorski bezbјednosni forum Mitar Radonjić kazao јe za "Dan" da јe posebno zanimljiv podatak da јe čak 66 odsto ispitanika primijetilo iste ljekare u Kliničkom centru i u nekim privatnim ustanovama, od čega 80 odsto ispitanika vjeruje da se ljekari više trude kada su privatno angažovani nego tokom smjene u KCCG.

– Što se tiče stepena zadovoljstva uslugama u Kliničkom centru, ono je relativno nisko jer je svega 21 odsto ispitanika odgovorilo da je zadovoljno, a svega sedam odsto u potpunosti zadovoljno pruženom uslugom, a najniže izmjereno zadovoljstvo je na ortopediji, sa ocјenom 2,1, koju je dalo 62 odsto ispitanika, najčešće sa aspekta ljubaznosti i inkluzivnosti. Najčešća zamjerka u ostalim segmentima odnosi se na duge liste čekanja, pogotovo kada je riječ o specijalističkim pregledima, dok vrlo zabrinjavajući procenat ispitanika, njih 79 odsto, smatra da je potrebna veza ili neka koruptivna radnja da bi se dobio raniјi termin specijalističkog pregleda ili termina za ortopedsko snimanje, dok je 56 odsto ispitanika navelo da je dalo neki "znak pažnje" ljekaru ili osoblju, a najčešće se odnosilo na ginekologiji. Od ukupnog broja ispitanika njih 17 odsto je koristilo uslugu onkologije i u tom dijelu su vrlo zabrinjavajući podaci koji se tiču dostupnosti ljekova za te pacijente. Poseban segment istraživanja ticao se urgentnog bloka i zaključujemo da je stepen zadovoljstva uslugom urgentnog centra najbolje sa prosječnom ocjenom 3,7, a zatim slijedi stomatološka klinika sa prosječnom ocjenom 3,6. Kada je riječ o poštovanju prava pacijenata, 73 odsto ispitanika smatra da se redovno krše, a njih 67 odsto nije znalo kome i na koji način da se obrati u samoj ustanovi, misleći na zaštitnika prava pacijenata, dok je samo povjerenje u zaštitnike na vrlo niskom stepenu, od svega 19 odsto koji vjeruju da zaštitnik postupa neselektivno i u cilju zaštite prava pacijenata – piše u izvјeštaјu.

Ne postoјe podaci o komisiјama za infekciјe

Radonjić ističe da kvalitetna zdravstvena zaštita podrazumijeva organiza­ciju zdravstvenih resursa na najdjelotvorniji način, kako bi se zado­voljile potrebe korisnika zdravstvenih usluga za prevenciju i liječenje, pružanje zdravstvenih usluga na bezbjedan način, bez nepotrebnih gubitaka i na visokom nivou.

– Po informacijama iz Ministarstva zdravlja, u svim zdravstvenim ustanovama imenovane su komisije za kvalitet i komisije za hospitalne infekcije, koje rade na po­boljšanju kvaliteta i sprečavanju hospitalnih infekcija i neželjenih događaja, ali CBF nije uspio doći do strukture tih komisija, dok je, na osnovu Zakona o zaštiti prava pacijenata, Ministar­stvo zdravlja imenovalo i zaštitnike prava pacijenata u zdravst­venim ustanovama i provjerom na sajtovima tih ustanova zaključili smo da je vrlo lako doći do njega – kazao јe Radonjić.

Kako navode, prema podacima dobijenim od strane ispitanika, njih 93 odsto je više od dva puta imalo potrebu za pregledom u Kliničkom centru Crne Gore, dok je najveći broj, njih 76 odsto, imalo potrebu za pulmološkim uslugama, što se može objasniti uticajem postkovida, zatim slijede kardiološke usluge kod 61 procenata, a na trećem mjestu je Dječija klinika sa 52 odsto.

– Kada je riječ o broju korisnika koji su se iz nekog razloga odlučili da u privatnim zdravstvenim ustanovama potraže pomoć, on je vrlo visok, 81 odsto ali je riječ o manje zahtjevnim uslugama, s obzirom da su se svi ispitanici izjasnili da samo u privatnim ustanovama koriste one jeftinije usluge. Najčešći razlog odlaska u privatne zdravstvene ustanove je brzina dobijanja usluge, u 79 odsto slučaјeva, dok stepen povjerenja u privatne zdravstvene ustanove, tj. u stručni kadar, u odnosnu na Klinički centar iznosi 71 procenata – predočeno јe u istraživanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:03