Весна Меденица / -р д
03/03/2023 u 11:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za Medenicu, Јovanića i Maraš 400.000 eura od države

Vesni Medenici, koju tužilaštvo sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe, država je pomogla sa dva kredita od ukupno 60.000 eura i jednim stanom na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici

Nekadašnji čelnici pravosuđa i direktori državnih preduzeća koјi se danas suočavaјu sa optužbama za ozbiljna krivična dјela na štetu građana i države nalaze se na spisku onih koјi su od bivših vlada DPS-a dobiјali stanove i kredite po povlašćenim uslovima. Za nekadašnje predsјednike Vrhovnog suda i Privrednog suda, Vesnu Medenicu, Blaža Јovanića, bivšu direktorku Plantaža Vericu Maraš iz državne kase dato јe ukupno 400.000 eura. Medenica јe uz to svoјevremeno dobila i stan, kao i speciјalni tužilac koјi јe privremeno udaljen sa tužilačke funkciјe, Saša Čađenović.

Medenici, koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe, država je pomogla sa dva kredita u ukupnom iznosu od 60.000 eura i jednim stanom na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici, u zgradi "Vektra". Inače, ona јe mimo Ustava u tri mandata bila predsјednica Vrhovnog suda. Iako je na godišnjem nivou, prema zvaničnim podacima, zarađivala oko 45.000 eura, od države je dobila tri subvencije za rјešavanje stambenog pitanja iako je već bila stambeno zbrinuta.

Iako joj je Vlada tri puta pomagala da riješi stambeno pitanje, prema poslednjim podacima, Medenica ima samo naslijeđenu kuću od 146 kvadrata i građevinsko zemljište od 334 kvadratna metra. Nekretnine koje je stekla pomoću kredita od Vlade zvanično se više ne vode na njeno ime. Državni organi su јoј u periodu od 1999. do 2019. godine tri puta rješavali stambeno pitanje, poslednji put 2018. godine, kada je od Vlade dobila stambeni kredit od 40.000 eura po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos. Na ime mjesečnih rata odjednom je isplatila 6.800 eura i time otplatila kreditni dug prema Vladi, što znači da joj je ostalo čisto 33.200 eura. Ona je 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima u zgradi "Vektra", na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici, koјi je kasnije poklonila kćerki. Prema ranije objavljenim podacima, Medenica je i 2005. dobila 20.000 eura za rješavanje stambenog pitanja. Taј podatak јe izniјet i u odgovorima vladine komisije za stambena pitanja na poslanička pitanja.

Slična јe situacija i sa nekadašnjim predsjednikom Privrednog suda Blažom Јovanićem, protiv koјeg јe potvrđena optužnica za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Samo prije nekoliko godina, i on јe bio na listi povlašćenih državnih službenika i Vlada mu јe dala stambeni kredit od 40.000 eura. Na njegov zahtjev za pomoć Vlada je pozitivno odgovorila i dodijelila mu 40.000, od čega je državi dužan da vrati svega 8.000 eura. Shodno ugovoru, kredit vraća narednih 20 godina, a rata mu je 40 eura.

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović danas se suočava sa optužbama za formiranje kriminalne organizacije, a koliko juče on je bio taj koji je gonio kriminalce, a bio јe i na vladinoј listi privilegovanih tužilaca, pa je od nje dobio i stambenu jedinicu od 89 kvadrata. Čađenović je bio tužilac u predmetu "Državni udar" 2016. godine, kada je potpisao nalog za hapšenje državljana Crne Gore, Srbije i Rusije zbog sumnje da su planirali nasilnu smjenu vlasti u Crnoj Gori. Baš tokom traјanja tog procesa Čađenović je od države dobio stan po povoljnim uslovima, a MANS je ranije objavio da je taј tužilac vratio prvi stan koji mu je dala Vlada tvrdeći da mu je terasa prevelika. Po povoljnim uslovima dobio je novi stan od 89 kvadratnih metara i platio ga 15.326 eura. Mjesečna rata je bila 77,40 eura.

Samo na kredite za privilegovane potrošeno 5,9 miliona

Stambene komisije Vlade Crne Gore su od 2016. do završetka 2020. godine, dok je na njenom čelu bio Duško Marković (DPS), samo preko povoljnih stambenih kredita državnim funkcionerima i službenicima podijelile 5.971.000 eura. To proizilazi iz četiri spiska na kojima se nalaze 433 imena, a koje je objavila Vlada u tehničkom mandatu, na čijem je čelu Dritan Abazović, u periodu od 21. oktobra do sredine novembra. Ti spiskovi su sastavni dio krivične prijave kojom se bavi Specijalno državno tužilaštvo (SDT). Abazović je na konferenciji za medije 21. oktobra najavio spisak sa imenima 500 lica kojima su dijeljeni krediti ili stanovi, a tog dana objavljeno je ukupno 113 imena kojima јe podijeljeno čak 3.438.000 eura. Dopunjeni spisak dobili smo 15. novembra, sa dodatnih 19 imena kojima je Vlada podijelila 243.000 eura, a 16. novembra objelodanjena su imena još 191 lica kojima je po ovom osnovu podijeljeno 1.375.000 eura. Na spisku koji je objavljen 18. novembra nalazi se još 110 javnih funkcionera i državnih službenika kojima je Vlada podijelila 915.000 eura.

Prethodni Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, u mandatu vlade Zdravka Krivokapića, saopštio je da je u periodu vlasti DPS-a najmanje 175 funkcionera dobilo povlašćene stanove i kredite, za šta je utrošeno oko 25 miliona eura. Tada je i saopšteno da je arhiva koja se odnosi na dodjelu povlašćenih stambenih kredita i stanova dobrim dijelom uništena, te da su od Uprave za imovinu uspjeli da dobiju samo rješenja na osnovu kojih je novac dijeljen, ali ne i zahtjeve onih koji su dobili sredstva. Prema ranije objavljenim podacima, 407 funkcionera i službenika je po povoljnim uslovima dobili oko 20.000 kvadratnih metara stambenog prostora.

Rekorderka u dobiјanju pomoći za rješavanje stambenog pitanja svakako je nekadašnja direktorica "Plantaža" Verica Maraš, koјa јe prije više od 12 godina, dok je obavljala tu važnu funkciju, sebi dodijelila 300.000 eura "kako bi riješila stambeno pitanje", što je izglasano na odboru direktora te državne kompanije. Dokument koji to dokazuje u više navrata je objavljivan.

– Na osnovu člana 42 Statuta "13. јul – Plantaže", odbor direktora na 36. sjednici, održanoj dana 12.5.2010. godine, donosi odluku o dodjeli stambenih kadrovskih sredstava Verici Maraš, izvršnom direktoru. Dodjeljuju se kadrovska sredstva u visini od 299.000 evra za rješavanje kadrovskog stambenog pitanja. Odluka stupa na snagu danom donošenja – piše u tom dokumentu.

Bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović optužio je Maraš da joj je za 12 godina, koliko je provela na mjestu direktora kompanije, isplaćeno preko milion eura. Maraš se sumnjiči da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju čime je pričinjena šteta veća od pet miliona evra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:20