/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
10/11/2022 u 20:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za omladinu alkohol tihi ubica broj jedan

Alkohol, kaže Roganović, vrlo brzo ulazi u sve pore našeg društva, a najosjetljivije kategorije stanovništva i ujedno najpodložnije su žene i djeca.

Neuropsihijatrica sa višedecenijskim iskustvom u liječenju alkoholizma Marina Roganović, istakla je gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore, da je aklohol tihi ubica broj jedan koji uništava prvo korisnika, a onda i njegovu porodicu i širu okolinu. Prema podacima jedne svjetske organizacije Crna Gora je dvanaesta u svijetu po potrošnji alkohola po stanovniku, što je, smatra Roganović, poražavajuće, a najugroženije kategorije su omladina i žene.

Alkohol, kaže vrlo brzo ulazi u sve pore našeg društva, a najosjetljivije kategorije stanovništva i ujedno najpodložnije su žene i djeca.

.Alkohol je droga, otrov. Tanka je nit između granice od umjerenosti do pravog alkoholizma. 'Znam granicu' ili 'mogu prestati kada hoću', najčešće su zablude koje vode do pravog zavisnika. Poražavajući su podaci koje je objavila jedna svjetska organizacija, prema kojim je Crna Gora dvanaesta u svijetu po potrošnji alkohola po stanovniku, dok je Češka na prvom mjestu. kazala je Roganović.

Najranjivija kategorija stanovništva su, objašnjava ona, djeca, koja vrlo rano počinju sa uzimanjem alkohola. Prvu čašicu alkoholnog pića probaju u krugu porodice na slavama, rođendanima i drugim porodičnim okupljanjima.

-eliki uticaj na omladinu imaju mediji sa reklamama, serijama, gdje poznate ličnosti reklamiraju ili uzimaju alkoholna pića, zatim njihovi vršnjaci, okruženje. Zato se i kaže da je alkohol ubica broj jedan za omladinu, jer se pod uticajem istog dešavaju česte saobraćajne nesreće, maloljetnička delikvencija i što je poražavajuće sve češća samoubistva-ističe Roganović.

Doktorka naglašava da je najvažnije u liječenju aktivno učešće porodice, što uključuje aktivno praćenje djeteta, uključivanje u sve njegove odluke i aktivnosti i u skladu sa tim navođenje, sugerisanje da dijete samo donese najispravniju odluku, a davanje ličnog primjera je veoma bitno.

Alkoholizam kod žena je veoma rasprostranjen, što uključuje i dvije vrste alkoholizma, zavisnice koje piju 'krijući' i one koje to 'otvoreno' rade po kafanama, u društvu prijatelja. Treba istaći da su žene veoma osjetljive kada su posljedice alkohola u pitanju, prvenstveno zbog slabije fizičke konstitucije, što pogubnije utiče na njihovo fizičko zdravlje, kraći životni vijek i na psihu naravno.

Veoma opasno je i uzimanje alkohola u trudnoći i ima velike negativne efekte po majku i plod", objašnjava Roganović.

Kako navodi, tradicija i običaji utiču na to da žene veoma rijetko traže pomoć specijaliste, krijući svoje pravo stanje dok im se porodica raspada. U obrnutom slučaju, kada je suprug alkoholičar, žena je ta koja mu pomaže da prebrodi ovu krizu.

Razlozi za posezanjem za alkoholom su mnogobrojni od ekonomske situacije, kovida, depresije, anksioznosti. Time se ne rješavaju problemi, već se stvara povratni negativan efekat.

.Alkohol uništava nervni sistem, dovodi do pojačane depresije, samoubistva i ima još mnogo negativnih efekata na fizičko i psihičko zdravlje korisnika. kaže neuropsihijatrica.

Ističe da je u liječenju od alkoholizma najbitnija podrška porodice i otvoren pristup problemu, te da je posebno zabrinjavajuće što, zbog već pomenute tradicije ranog konzumiranja i u svim prilikama, zavisnici ne mogu da na vrijeme uoče kada je njihovo ponašanje prešlo u zavisničko, zbog čega se na liječenje dolazi u poodmaklim fazama bolesti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:47