/ -FOTO: SHUTTERSTOCK
22/09/2023 u 05:45 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za posao asistenta za sprečavanje nasilja 60 kandidata

Nadamo se da će budući asistenti/asistentkinje uspješno zamijeniti nekadašnje "školske policajce" i da će broj slučajeva vršnjačkog i svih ostalih vidova nasilja biti u znatnoj mjeri smanjen, očekuju na Policijskoj akademiji

Za obuku za asistenta za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama prijavilo se 60 kandidata, od kojih će biti primljeno 20. Pored sprečavanja nasilja među učenicima, oni će biti obučeni i za pružanje prve pomoći i za nadgledanje lica i vozila u školskom prostoru (dvorištu).

U Crnoj Gori ima više od 200 škola, a ranije je saopšteno da će prvih 20 asistenata dobiti ustanove sa više od 1.000 učenika u drugom polugodištu.

Na Policijskoj akademiji "Danu" su juče kazali da rok za prijavljivanje ističe 29. septembra.

Zbog učestalih slučajeva vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama tokom prethodne školske godine, vladin Savjet za prava djeteta, kojim predsjedava premijer Dritan Abazović, zatražio je od nadležnih institucija preduzimanje mjera za sprečavanja nasilja nad i među djecom. Ministarstvo prosvjete je, nakon otvaranja besplatne linije za prijavu vršnjačkog nasilja, najavilo zapošljavanje asistenata u školama, kao i veći broj psihologa i pedagoga u prosvjetnim ustanovama.

Uslovi za buduće zaštitare

Kandidati čije je prijavljivanje u toku (do 29. septembra) treba da imaju diplomu četvorogodišnje srednje škole,položen ispit za upravljanje vozilima "B" kategorije, uvjerenje o crnogorskom državljanstvu, dokaz o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti, dokaz da nijesu pravosnažno osuđeni na kaznu zatvora za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da za takvo krivično djelo protiv njih nije pokrenut krivični postupak, dokaz da nijesu kažnjavani za prekršaj sa elementima nasilja za koje je propisana kazna zatvora, odnosno da za takav prekršaj nije pokrenut postupak, kao i da nije izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti.

– Nadamo se da će budući asistenti/asistentkinje uspješno zamijeniti nekadašnje "školske policajce" i da će broj slučajeva vršnjačkog i svih ostalih vidova nasilja biti u znatnoj mjeri smanjen – očekuju na Policijskoj akademiji.

Kandidati koji završe obuku steći će stručnu kvalifikaciju asistent/asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma u školama. Na osnovu rješenja o izdavanju licence od 8. maja 2023. godine, koje je donijelo Ministarstvo prosvjete, JU VSŠ Policijska akademija u Danilovgradu raspisala je konkurs za ovaj program. Obuka počinje 2. oktobra i trajaće 35 radnih dana (sedam sedmica).

– Cilj ovog programa obrazovanja jeste da se lica osposobe za sprečavanje ponašanja i radnji učenika i drugih lica u školskom prostoru koji ukazuju na elemente nasilja, vandalizma, krivičnih djela i prekršaja i za postupanje u skladu sa procedurama, osposobljavanje za kontrolu i zaštitu imovine od različitih oblika vandalizma, sprovođenje mjera za zaštitu i spašavanje od požara i drugih vanrednih događaja, kao i pružanje prve pomoći u određenim situacijama. Jedinice kvalifikacije (predmeti koje će polaznici izučavati) su pravni aspekti za realizaciju poslova asistenta za sprečavanje nasilja i vandalizma u školi, prva pomoć, nadgledanje lica i vozila u školskom prostoru i kontrola i zaštita imovine, sprečavanje konfliktnih situacija i nasilja između i nad učenicima u školi i sprovođenje mjera za zaštitu i spašavanje od požara i drugih vanrednih događaja. Nastava iz svih predmeta je dijelom teoretska, a dijelom praktična – saopšteno nam je juče iz Policijske akademije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. novembar 2023 23:42