Sa konferencije / - CGO/MJU
01/06/2023 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za proces digitalizacije izostala istinska politička podrška

To je poručeno sa konferencije "E-dukacijom do PARticipacije - put ka inkluzivnijoj i efikasnijoj e-upravi"

"Za napredak u procesu digitalizacije neophodna je istinska politička podrška koja je do sada izostala, ali i okretanje ka agilnim pristupima, rad na digitalnoj pismenosti, pojednostavljivanje procedura, uključenje građana i građanki, i fazni razvoj", poručeno je sa konferencije " E-dukacijom do PARticipacije - put ka inkluzivnijoj i efikasnijoj e-upravi".

Dušan Polović, generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Ministarstva javne uprave (MJU), istakao je značaj digitalizacije i potrebu za digitalno

On je ukazao i na potrebu poboljšanja ukupnog nivoa digitalne informisanosti, objašnjavajući koje nedostatnosti Ministarstvo prepoznaje u ovoj oblasti i na koji način će odgovoriti kako bi ubrzalo digiralizaciju javne uprave. 

– Konačno, naša je želja da obavežemo sve državne institucije da svoje servise objave na budućem portalu koji će vjerujemo biti funkcionalan iduće godine, što bi olakšalo korisnicima preglednost" – zaključio je Polović.

Efikasna e-uprava je jedan od stubova reforme javne uprave, a samim tim ključna i za proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom – poručila je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO.

Milica Janković, saradnica na Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije UDG-a i direktorica za digitalnu transformaciju i IT isporuku u Exploring-u je cilj da se sagleda trenutni nivo razvijenosti i korišćenja digitalnih servisa, potencijal za digitalizaciju usluga i procesa, odnos prema kadrovima čije vještine su upotrebljive za korišćenje tehnologija i podataka od strane organa vlasti, kako i u kojoj mjeri funkcionišu sistemi za razmjenu podataka između institucija, te kako se pristupa dizajniraju usluga koje treba da odgovore na potrebe građana.

Lana Vukmirović Mišić, advokatica u kancelariji Vukmirović Mišić - JPM Partners, istakla je postojanje solidnog pravnog okvira u Crnoj Gori u ovoj oblasti. 

Nada Rakočević, sekretarka Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija Privredne komore Crne Gore, istakla je neophodnost unaprjeđena elektronskih servisa koji su podstrek za napredovanje dobili za vrijeme korone. U osvrtu na privredu, kazala je da preovladavaju kompanije – oko 93 odsto - koje imaju pet zaposlenih. 

Olivera Damjanović, programska menadžerka Regionalne škole javne uprave (ReSPA) je rekla da digitalizacija ima ključnu ulogu u reformi javne uprave koja teži postizanju moderne administracije koja je efektivna, koja isporučuje usluge po mjeri građana/ki i poslova zajednice.

Milica Zindović, saradnica na programima u CGO  da institucije moraju učiniti mnogo više i adekvatno komunicirati njihovo postojanje na različitim portalima, medijski promovisati i u fokus staviti krajnjeg korisnika – građane i građanke i njihove potrebe.

Konferenciju se sprovodi CGO sprovodi uz podršku Ministarstva javne uprave (MJU).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:34