/ MAŠA VLAOVIĆ - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
15/05/2023 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za projekte očuvanja kulturnih dobara skoro 700 hiljada eura

Valhović je, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, rekla da taj resor nastavlja svoju misiju u realizaciji strateških ciljeva koje je, uz podršku Vlade, trasiralo na početku njenog mandata

Ministarstarstvo kulture i medija je, u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu, podržalo 45 projekata u iznosu od 694,4 hiljade eura, saopštila je resorna ministarka Maša Vlaović. Ona je, na današnjoj svečanosti potpisivanja ugovora sa korisnicima sredstava Programa, istakla da je ove godine za projekte izdvojeno 460 hiljada više u odnosu na prethodnu godinu.

Valhović je, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, rekla da taj resor nastavlja svoju misiju u realizaciji strateških ciljeva koje je, uz podršku Vlade, trasiralo na početku njenog mandata.

- Vlada i Ministarstvo pokazuju opredijeljenost u očuvanju i zaštiti najuzvišenijih vrijednosti crnogorskog društva - multikulturalnosti i multietičnosti čiji su materijalni i nematerijalni tragovi naša bogata i raznovrsna kulturna baština koja se nalazi na teritoriji svih opština Crne Gore- kazala je Vlaović.

Ona je najavila da će Ministarstvo do kraja godine raspisati konkurs za narednu godinu i na taj način održati kontinuitet ulaganja u kulturnu baštinu Crne Gore. Generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija Dobrila Vlahović pojasnila je da je komisija utvrdila da su dostavljene 92 prijave, koje su vrednovane na osnovu kriterijuma utvrđenih konkursom.

Kako je navela, Ministarstvo je uvažilo predlog komisije i sačinilo predlog Programa zaštite za ovu godinu kojim je podržano 45 projekata koji su ispunili konkursom propisane kriterijume.

- Kao posebno značajne projekte izdvojiću arheološka istraživanja Gradine u Brskovu, ostataka manastira Samograd, izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera i prezentacija ostataka Hadži – Danušinog vakufa- rekla je Vlahović.

Ona je kao značajne projekte navela i sprovođenje konzervatorskih projekata i mjera zaštite Italijanskog poslanstva u bivšoj Kraljevini Crnoj Gori, Engleskog poslanstva na Cetinju, Manastira Podvrh, kao i zaštitu i izradu replike/kopije Kurana Husein paše Boljanića. Valhović je istakla da Vlada i Ministarstvo kulture i medija imaju jasan i prepoznatljiv stav kada je u pitanju zaštita, očuvanje i prezentacija kulturne baštine.

- Iz tog razloga naglašavam vašu ulogu, ali i obavezu poštovanja zakonske regulative i ugovorenih obaveza, kroz uključivanje ključnih subjekata u sistemu zaštite kulturne baštine, jer samo na taj način možete uspješno realizovati odobrene programe i projekte- kazala je Vlahović.

Programom zaštite i očuvanja podržano je 13 projekata iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, 20 projekata za sprovođenje konzervazorskih mjera na kulturnim dobrima. Podršku je dobio i jedan projekat u oblasti edukacije i doedukacije u oblasti kulturne baštine i 11 projekata za prezentaciju i popularizaciju kulturne baštine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 05:47