/ FOTO: RTCG
27/12/2022 u 09:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za tri mjeseca protiv HPV virusa vakcinisno 1.027 djevojčica

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović ističe da je za tri mjeseca protiv HPV virusa vakcinisano 1.027 djevojčica, od 9 do 14 godina, ili oko 21 odsto, što je dobar rezultat

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović ističe da je za tri mjeseca protiv HPV virusa vakcinisano 1.027 djevojčica, od 9 do 14 godina, ili oko 21 odsto, što je dobar rezultat.

Kako je napomenuo gostujući u Jutarnjem programu TVCG, nakon prvog mjeseca vakcinacije trend je malo usporen u pojedinim gradovima, zbog čega se mora raditi da se ova priča drži u fokusu. Već imaju prva iskustva i prve smjernice kako dalje, pa očekuje da će već krajem januara imati i plan vakcinacije za fokus grupe djevojčica iznad 14 godina.

"Suočavali smo se sa dosta neznanja i među zdravstvenim radnicima, pa nas čeka puno rada i na prosvjećivanju roditelja i zdravstvenih radnika. 1.027 djevojčica je zaštićeno i to je dobar rezultat, imajući u vidu nepovoljne okolnosti u vezi sa vakcinama za kovid i otpora prema MMR vakcini", ističe Joksimović.

Dodaje da vakcina ima dovoljno, da se radi o najkupljoj za nabavku, ali da je benefit veliki, jer je zaštićenost od raka grlića materice tokom života do 90 odsto.

"Vakcinacija je bitna ako znamo da je rak grlića meterice drugi u svijetu i u Evropi, tako da preveniranje je veliko, čak do 90 odsto. Uz skrining i neke druge mjere u životu, možemo da ga svedemo na minimum", napominje Joksimović.

On navodi da su razlike među gradovima u obuhvatu vakcinacije velike, pa imaju gradove u kojima je obuhvat odličan kao na Cetinju i u Berane gdje je obuhvat oko 37 odsto, u Kolašinu oko 30, Podgorici oko 25 procenata, ali imaju i Bar gdje nije obuhvaćeno ni devet odsto. Slabiji odziv je i u Nikšiću i Pljevljima gdje je oko 16 odsto, što su skromni rezultati.

Razlozi su, kako kaže, loš angažman lokalne zajednice, ne samo zdravstvenih radnika.

Što se tiče obuhvata MMR vakcinacije, Joksimović napominje da je veoma loša i na istorijskom minimumu. Posljednji podaci govore da vakcinisano samo 12 i 13 odsto populacije novorođenčadi.

"To nije dobro, jer mi epidemiolozi najviše strahujemo od epidemije morbila, ako bi se pojavila imali bi pakao. Imamo čak školske djece koja nijesu primila MMR vakcinu, tako da to više nije odlaganje vakcinacije, nego potpuno nov obrazac ponašanja. U tom smislu očekujemo veću pomoć države, jer djeca se bez problema upisuju u vrtiće, škole, nema kazni za roditelje", zaključuje Joksimović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:21