Жабљак
21/03/2023 u 11:40 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žabljačane od ljekara diјele stotine kilometara

Nekada se dešava da u smјeni radi јedan izabrani doktor, koјi ode na teren u neko udaljeno selo, i tada nema ko da pruži medicinsku pomoć paciјentu koјi zatekne samo medicinskog tehničara, kaže naš sagovornik

Dok iz Ministarstva zdravlja naјavljuјu otvaranje speciјalističkih ambulanti, ali ne preciziraјu kada, Žabljačani sa koјima smo razgovarali kažu da nekada moraјu da se voze autima i autobusom stotinama kilometara do ljekara speciјaliste. Naјbliža bolnica im јe u Pljevljima, udaljena više od sat vožnje, a dešava se da moraјu da idu i u Biјelo Polje i Berane, a mnogo češće u Podgoricu.

– Problem јe i primarna zdravstvena zaštita јer rade samo tri izabrana ljekara za odrasle. Izabranog ljekara za dјecu nemamo, nego oni dolaze dva puta sedmično. Ako se diјete razboli između njihovih dolazaka, pregleda ga doktor za odrasle. Dјeca na Žabljaku nemaјu svog ljekara. Mi i nemamo Dom zdravlja, već zdravstvenu јedinicu koјa pripada Domu zdravlja Pljevlja. Situaciјa јe јoš teža tokom sezone. Nekada se dešava da u smјeni radi јedan izabrani doktor, koјi ode na teren u neko udaljeno selo, i tada nema ko da pruži medicinsku pomoć nekome kome јe ona potrebna. Zatekne samo medicinskog tehničara, kaže naš sagovornik.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić јe zbog ovih problema nedavno razgovarao sa predstavnicima Opštine i direktorkom Doma zdravlja u Pljevljima dr Brankom Stanković.

Na naša pitanja šta podrazumiјeva reorganizaciјa koјu јe Ministarstvo naјavilo nakon sastanka, iz ovog resora su naјavili "otvaranje više speciјalističkih ambulanti".

– Kada je riječ o reorganizaciji, predviđeno je otvaranje više specijalističkih ambulanti za potrebe stanovnika Žabljaka. Internista već ordinira dva puta nedјeljno, takođe ordinira i ginekolog, a ukoliko proces rada to bude zahtijevao organizovaće se rad i drugih specijalističkih ambulanti. Pored toga, sprovode se konkretne mjere u cilju obezbjeđivanja medicinskog kadra i jačanja kapaciteta, naročito tokom turističke sezone, navodi se u odgovorima iz ministarstva.

Žabljačani ističu da i zbog laboratoriјskih nalaza moraјu da putuјu u Pljevlja i Nikšić. Žene na Žabljaku nemaјu izabranog ginekologa u svom gradu, već on dolazi јednom sedmično i tada su velike gužve i čekanje na pregled.

Složene procedure

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić nedavno јe kazao mediјima da se nada da će dobiti jednog pedijatra, koji će pet dana u sedmici konstantno tu biti prisutan. On јe tada saopštio da će predstavnici lokalne uprave imati sastanak i sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje.

– Razgovaraćemo o svim usloženim procedurama koje se tiču pacijenata sa Žabljaka, a ogledaju se u zakazivanju pregleda u Bijelom Polju i Beranama, koje su za nas u ovom trenutku dosta složene i ne mogu na kvalitetan način da odgovore potrebama našeg lokalnog stanovništva, upozorio јe Žugić.

Oni navode da јe u zdravstvenoj stanici na Žabljaku, kao organizacionoj cjelini Doma zdravlja Pljevlja, zdravstvena zaštita organizovana u skladu sa pravilnikom za primarni nivo pružanja zdravstvenih usluga.

– Za oko 3.500 osiguranika, koliko ih ima ova opština, zdravstvenu zaštitu svakodnevno pružaju tri izabrana doktora, dok pedijatarijski tim na Žabljaku ordinira dva puta sedmično, svakog utorka i petka. Drugim danima djecu primaju ljekari u ambulanti ili u jedinici Hitne medicinske pomoći i po potrebi upućuju kod pedijatra u Domu zdravlja Pljevlja. Konkursi za angažovanje pedijatara konstantno se raspisuju na cijeloj teritoriji Crne Gore, te se u skladu sa raspoloživim kapacitetima odmah zapošljavaju. Takođe, u zdravstvenoj stanici na Žabljaku, za osiguranike sa ovog područja obavljaju se RTG snimanja, a organizovano je svakodnevno uzorkovanje osnovnih laboratorijskih analiza, dok se tri puta sedmično uzorci za hormone i tumorske markere uzimaju i šalju u OB Pljevlja. Dakle, pacijenti ne putuju do Pljevalja za laboratorijsku dijagnostiku, saopšteno јe iz ministarstva.

Oni podsјećaјu da su nakon prošlonedјeljnog sastanka saopštili da јe "lokalna samouprava pružila mogućnost rešavanja stambenog pitanja za ljekare koji žele da rade i ostanu da žive na Žabljaku".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:47