/ - OMBUDSMAN FOTO: OMBUDSMAN
07/03/2023 u 14:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinjavaju učestalost i težina pojavnih oblika nasilja među djecom i mladima

Dodaju da gotovo svakodnevno izvještava se i o vrlo opasnim trendovima, takozvanim „izazovima“ na društvenim mrežama, koji uglavnom podstiču nasilje

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava zabrinutost povodom posljednjeg slučaja brutalnog nasilja nad tinejdžerom u Podgorici, a tim povodom pokrenućemo postupak u cilju praćenja postupanja i preduzimanja mjera nadležnih organa.

-U kontinuitetu, već duži niz godina, ukazujemo da je nasilje nad djecom neprihvatljivo i da se ničim ne može opravdati. Zabrinjavaju međutim učestalost, težina pojavnih oblika i posljedice s kojima se brojna djeca i mladi suočavaju, a nerijetko i nedjelotvornost mjera koje se preduzimaju. O potrebi da dodatno i na svim nivoima radimo na jačanju tolerancije, poštovanju različitosti, kulturi dijaloga i zaštiti od diskriminacije, govori i navodna pozadina incidenta od prije dva dana, kada je mladić napadnut zbog nošenja obilježja jednog fudbalskog kluba- navode u saopštenju.

Osumnjičenima za prebijanje maloljetnika određeno zadržavanje

Dodaju da gotovo svakodnevno izvještava se i o vrlo opasnim trendovima, takozvanim „izazovima“ na društvenim mrežama, koji uglavnom podstiču nasilje ili  neke druge oblike opasnog ponašanja za djecu i mlade, čemu je vrlo teško stati na put.

-U borbi sa ovim negativnim društvenim pojavama globalnih razmjera, svi koji radimo sa djecom i za djecu moramo ojačati preventivne mjere i međusektorsku saradnju. Posebno kod ovako ekstremnih oblika nasilja, kojih je sve više u poslednje vrijeme, kao i govora mržnje u javnom prostoru (od kojeg nerijetko sve počinje), apelujemo na sve nadležne organe i službe, da u vršenju svojih ovlašćenja postupaju promptno, odgovorno, sa povećanom pažnjom, kako bi odgovorili svojim dužnostima u borbi protiv ove pojave i kako bi se svi oblici nasilja temeljno ispitali, a počinioci adekvatno sankcionisali- smatraju.

Ističu i da budući da su porodice primarno dječje okruženje i uglavnom izvor vaspitanja i usvajanja obrazaca ponašanja, ohrabrujemo sve roditelje i staratelje da potraže stručnu pomoć, u situacijama kada shvate da njihovo zalaganje nije dovoljno da sa djecom prevaziđu problematično ponašanje.

-Ukazujemo da su često žrtve djeca koja ničim nisu izazvala nasilničko ponašanje niti uticala da se ono desi, a sa druge strane, nažalost konstatujemo da adekvatan odjek u javnosti često izostaje, što je posebno pogubno i štetno za borbu protiv ove pojave.  Apelujemo da svi koji su u saznanju prijave slučajeve vršnjačkog nasilja, jer osim pružanja podrške žrtvi u prevazilaženju traume u tako osjetljivom životnom dobu, istovremeno je neophodno pojačano  raditi i sa onima koji nasilje vrše, kako bi pokušali spriječiti da njihovo ponašanje preraste u još ekstremnije forme nasilja, kriminaliteta i povratništvo- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 20:45