/ Фото: Лазар Ружић
12/09/2021 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Забрињавајуће: Ово је најопаснији период коронавируса посљедњих 18 мјесеци

За разлику од неких претходних периода у КЦЦГ је збринуто много младих пацијената, што раније није био случај

Велики број тешких клиничких слика изазваних новим сојем корона вируса опомиње да много озбиљније схватимо ситуацију.

Брже ширење, теже клиничке слике, али и посљедице које може оставити требало би да буду упозорење, најприје младима да се одговорно односе према друштву, поручују љекари.

Иако смо ове године много опуштенији него претходне, када смо сазнали да болест може затворити читаву планету, ситуација није ни близу оној коју бисмо могли назвати добром.

Делта сој вируса Kорона не бира животну доб, не оставља свима исте посљедице и никоме не пада лако, кажу љекари.

- Ми смо очекивали да ће овај Делта талас бити много мање опаснији, мање заразнији него што се сада показује. На основу клиничких слика које имамо код хоспитализованих пацијената ово је практично један од најопаснијих периода ове пандемије посљедњих 18 мјесеци. На Интерној клиници тренутно је хоспитализовано 53 пацијента. За разлику од неких претходних периода у овом случају имамо много младих пацијената, дакле који су старосне доби од 65. годишта до 95. годишта, дакле доминантно популација која је млађа, што раније није био случај. Не само што су млађи, него су и клиничке слике много лошије. Дакле много смо због тога забринути - рекао је за Прву ТВ интерниста ендокринилог Ђорђе Kрњевић.

Вакцинација није гаранција да нећемо добити вирус, али нам обезбјеђује много блажу клиничку слику. Ово потврђује и пракса - од укупног броја хоспитализованих чак 85 % није вакцинисано.

Од оних који имају најлошије клиничке слике 90 % њих није било вакцинисано. Није ни свака вакцина иста, али свака има своју учинковитост.

Уколико имате дилему или хроничне болести најбоље је да се у вези са избором вакцине консултујете са љекаром.

- Практично да ви немате много контраиндикација за примање било које вакцине. Сваки пацијент који већ раније болује од неких тешких хроничних болести треба договори са својим ординаријусом да се одлучи за коју ће се вакцину опредијелити, односно која ће вакцина бити њему дата. Све вакцине које су досад биле код нас доступне имају одређену ефикасност - рекао је он.

Овај вирус је мултисистемски и не оптерећује само наш респираторни и дисајни систем, него и кардиоваскуларни и централни нервни. Пацијенти често имају дубоке венске тромбозе, завршавају са инфарктом миокарда, можданим ударом или другим оштећењима, истиче др Kрњевић.

Због ових посљедица, додаје, постковид је само још један од проблема које нам пандемија задаје. Зато сви случајеви који су болнички пребољели цовид треба да наставе са редовним контролам

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:23