/ - ŽIčARA KOTOR-LOVćEN (FOTO: KOTOR CABLE CAR)
03/08/2023 u 12:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinuti mještani pisali Abazoviću: Gradnjom žičare devastirane padine Lovćena i Štirovnika

Pozvali su premijera da dođe i na licu mjesta se uvjeri u njihove tvrdnje

Odbor mještana Lovćena i Njeguša reagovao je na izjavu premijera Dritana Abazović koji je kazao da će mještanima žičara Lovćen - Kotor da donese mnoge benefite i da se ne plaše projekata. Kako ističu u Odboru, ovaj projekta je njihovom kraju donio devastaciju južnih padina Lovćena i Štirovnika i nastavak nezakonitosti u NP Lovćen na koje su već upozoravali nadležne. 

- CEDIS i EPCG degradirali su padine Lovćena i Štirovnika. Jasno je da žičara mora da se napaja električnom energijom, ali odgovorite nam na osnovu kojih elaborata i procjena je uprava JPNPCG dozvolila da se štićeno područje Štirovnika, katuna Bižaljevac i katuna Kuk sa Zlataricama na najbrutalnji način degradiraju, urušavaju i uništavaju - navodi se u otvorenom pismu Abazoviću koje je uputio Dragan Čavor u ime Odbora mještana. 

Ističe da su mašine napravile veliku štetu u NP Lovćen i njihov trud na očuvanju ovog lokaliteta obesmislile.

Pitali su premijera da li mu je poznato da na području Štirovnika, Bižaljevca, Kuka i Zlatarica obitavaju brojni endemi, subendemi i relikti prošlosti Balkanskog poluostrva, koji su ugroženi ovim radovima na elektromreži za žičaru. 

- Što je sa ugroženom i rijetkom vrstom zmije šargan koja je nastanjena na području Bižaljevca i smatra se rijetkošću čija su staništa uništili neodgovorni izvođači i podizvođači radova sa građevinskim mašinama za potrebe CEDIS-a i EPCG. Šta je sa urušenim i ugroženim staništima munike, Lovćenskog zvončića i drugi endemima i subendemima na ovom području. Šta je sa degradiranim i uništenim padinama sela Žanjev Do koje pripada širem području UNESCO štićenih područja. Mještani Lovćena i Njeguša nisu protiv žičare. Iza izgradnje postojeće žičare evidentno i vidno je da se vrši neviđena devastacija okolnog prostora gdje se probijaju putevi i ravnaju djelovi planine, za izradu objekata i sadržaja koji nemaju veze sa žičarom i to u strogim zonama NP koje su sami mještani vjekovima čuvali od bilo kog oblika izgradnje, čak ni svoja katuništa nismo na tim lokalitetima obnavljali, a imali smo pravo na to - naglašavaju u pismu. 

Pozvali su Abazovića da dođe i na licu mjesta se uvjeri u njihove tvrdnje.

- Treba da vidite sa koliko brige i pažnje su u nekim prethodnim decenijama postavljani dalekovodi da se ni jedan metar ambijentalne cjeline, NP Lovćen ne uruši i ne uništi, a sve se ručno prenosilo i postavljalo baš na padinama Štirovnika i katuna Bižaljevac, pa dalje ka Žanjevom Dolu. Pitamo vas da li vi kao stranka koja pripada zelenim se vodi ličnim i privatnim intresima ili zaštitom NP Lovćen tog našeg sada nažalost okrnjenog dragulja - navode mještani. 

Zapitali su šta znače benefiti koje pominje, da li se ogledaju u tome što će neki mještanin Lovćena i Njeguša dobiti mjesto čuvara, portira ili u najbolju ruku nekog konobara u rizortu kojeg planiraju da podignu i da od Lovćena napravite drugi Zlatibor, doduše ovaj, kako kažu, sa pogledom na more. 

Pitali su i šta se dešava sa svim rješenjima od nadležnih institucija koje JPNPCG nije nikada ispoštovala, a tiču se nelegalnog zasustavljanja automobila i nelegalane naplate na regionalnom putu Cetinje-Bjeloši-Krstac-Njeguši i obrnuto. 

- Pitamo se šta je sa rješenjem glavnog inspektora za puteve kojim je naloženo otklanjanje nepravilnosti to jeste zabrana prekida i zaustavljanja saobraćaja na navedenim regionalnim putevima. Odlazeći tehnički premijeru mnogo zabrinjava vaše ćutanje, ćutanje JPNPCG, kao i svih ostalih relevantnih državnih instucija, jer ste od NVO sektora i istaknutih stručnjaka i relevantnih pojedinaca na vrijeme upoznati i upozoravani na sva nepočinstva koja se dešavaju u NP Lovćen, a nažalost i dalje traju, a vi kao i uprava JPNPCG i dalje ćutite i time ponižavate naše ljudsko dostojanstvo i tjerate nas da pravdu tražimo ovim otvorenim pismom, a ukoliko ono ne urodi plodom preostaje nam samo da organizujemo proteste - zaključili mještani u pismu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 22:17