Наставници још чекају повећање по основу напредовања у просвјети / Д.С.
19/03/2022 u 10:26 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захтјеви Синдиката МПНКС-у: Спајић да повећа плате, МУП да пошаље полицајце у школе

Директорима ће бити сугерисано да отпочну поступак за љекарски преглед просвjетних радника, сходно члану 11 Општег закона о образовању и васпитању, након изложености ковид инфекцији, саопштено jе из СПЦГ

Синдикат просвjете Црне Горе (СПЦГ) затражио је на састанку са представницима Министарства просвјете, науке, културе и спорта увећање коефицијената и повећање плата наставницима и професорима. Из Синдиката је "Дану" саопштено да су разговарали о обрачуну боловања, jубиларним наградама, исплати превоза, наставничким звањима, љекарским прегледима, наjављеним измjенама и допунама закона у образовању, о асистентима у настави, о поновном увођењу школског полицаjца и другим проблемима са коjима се, како су казали, просвjетни радници свакодневно сусрећу. Из Синдиката су поновили да због одлагања избора у виша звања наставници двије године не могу да остваре право на повећање коефицијената по основу напредовања у просвјети. Из те радничке организације су у више наврата указивали да су у подређеном положају након најаве да ће коефицијенти љекарима и универзитетским професорима по новом Закону о зарадама у јавном сектору у односу на наставнике бити три пута већи.

– Биће упућен допис министру финансиjа и социjалног старања Милоjку Спаjићу за састанак коjем ће присуствовати и представници СПЦГ-а, на коме ћемо покренути причу о увећању коефициjената просвjетним радницима кроз измjене и допуне Гранског колективног уговора, као и изналажење могућности за исплату jубиларних награда и регулисања превоза. Договорено jе да ће из кабинета МПНКС-а свим директорима васпитно-образовних установа бити упућено мишљење комисиjе за спровођење, праћење, примjену и тумачење Гранског колективног уговора о обрачуну накнаде зарада у случаjевима сприjечености за рад, а коjим се тумачи да просвjетни радници током боловања имаjу право на увећање коефициjента за наставничка и научна звања, као и разредно старjешинство. У истом меjлу, директорима ће бити сугерисано да отпочну поступак за љекарски преглед просвjетних радника, сходно члану 11 Општег закона о образовању и васпитању, након изложености ковид инфекцији – саопштено jе из СПЦГ.

Мањи обрачуни због боловања

Из Синдиката наводе да је нови систем обрачуна зарада у образовању пореметио и систем обрачуна боловања.

– То jе нешто што се хитно мора регулисати и риjешити, мора се сjести са надлежним институциjама да се сачува зарада колегама. Очекујемо помаке у том диjелу након што смо добили обећање из ресорног министарства да се систем обрачуна боловања мора риjешити. Огромни су проблеми у поjединим васпитно-образовним установама коjи су резултат незаконитог рада поjединих директора школа, и то jе нешто што морамо риjешити у наредном периоду – кажу из Синдиката.

Министарство просвjете, науке, културе и спорта ће, додаjу из Синдиката, упутити захтjев Министарству унутрашњих послова за састанак на коме ће се актуелизовати прича о школским полицаjцима.

– Састанку су, осим Кадовић и њених сарадника, в.д. генералног директора Директората за нормативно-правне послове Деjана Дашића, начелнице у Директорату за финансиjе Ратке Ђуровић Jовановић и начелнице у Директорату за финансиjе Jелене Вукмировић присуствовали предсjедник СПЦГ Радомир Божовић, те потпредсjеднице Станка Вукчевић и Биљана Мосуровић.

Државна секретарка Кадовић jе нагласила да у МПНКС-у предузимаjу све неопходне активности како би Комисиjа за додjеле наставничких звања убрзала своj рад.

– Очекуjемо позив за учешће у свим радним групама за измjене и допуне закона у образовању. На краjу састанка jе закључено да ће Радна група састављена од представника МПНКС-а и СПЦГ бити формирана веома брзо и да ће састанке одржавати макар jедном мjесечно – наводе из Синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:15