/ - FOTO: VLADA
07/09/2022 u 13:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zajednički cilj povećanje obuhvata imunizacije djece MMR vakcinom

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da će se saradnja s Ministarstvom nastaviti u oblastima zdravlja, ishrane i ranog razvoja djece

Ministarstvo zdravlja ima punu podršku UNICEF-a, kako bi se zajedničkim projektima i konkretnim aktivnostima povećao obuhvat imunizacije djece u Crnoj Gori, sa naglaskom na MMR vakcinaciju, zaključak je sa današnjeg sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa  šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Ministar Šćekić je istakao da je saradnja sa UNICEF-om veoma kvalitetna, što se ogleda kroz sprovođenje zajedničkih projekata, koji za rezultat imaju unapređenje zdravlja cjelokupne populacije, s naglaskom na rast i razvoj djece.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da će se saradnja s Ministarstvom nastaviti u oblastima zdravlja, ishrane i ranog razvoja djece.

Podsjetio je da je UNICEF, kao odgovor na pandemiju COVID-19, tokom prošle i ove godine doprinio s više od 1.200.000 eura opreme, ljekova i drugog materijala za imunizacije.

Santader je izrazio zabrinutost zbog značajnog pada stope rutinske imunizacije djece, posebno protiv malih boginja, zauški i rubele.

- Zdravstvenim institucijama potrebna je podrška da bi preuzele snažniju inicijativu u lokalnim zajednicama kako bi se hitno unaprijedilo stanje u oblasti rutinske imunizacije djece. Zdravstvene radnike treba posebno podržati kako bi imali efikasniju komunikaciju s roditeljima, u lokalnim zajednicama. Samo kroz otvoreni razgovor koji bi razjasnio sve nedoumice o vakcinaciji, kao i olakšavanjem zakazivanja termina za vakcinaciju, Crna Gora može postići veće stope zaštite od zaraznih bolesti, istakao je Santander.

I ministar Šćekić je izrazio zabrinutost zbog slabog odziva na vakcinaciju djece po redovnom kalendaru vakcinacije, posebno kada je MMR vakcina u pitanju i istakao da Ministarstvo zdravlja ozbiljno radi na tome da se što veći broj mališana zaštiti od zaraznih bolesti za koje postoje vakcine, kao i da je za zdravstveni sistem pomoć UNICEF-a u tom smislu od velikog značaja.

- Cilj nam je da podignemo svijest roditelja o značaju vakcinacije za očuvanje zdravlja i života njihove djece. Veoma važnu ulogu imaju, prije svega, pedijatri, koji treba da predoče roditeljima da je vakcinacija najefikasnija preventivna mjera koja čuva zdravlje njihove djece, da ih upute u sve prednosti koje njihovo dijete ima ukoliko se vakciniše, kao i da odgovore na sve njihove nedoumice, sumnje i strahove. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, planirane su i preventivne aktivnosti u školama, kako bi i na taj način došli do roditelja i ukazali im na važnost imunizacije. S obzirom da je obuhvat vakcinacije godinama unazad izuzetno nizak, svjesni smo da je pred nama ozbiljan zadatak i dosta posla, ali spremni smo da istarajemo i podignemo stepen imunizacije djece na zadovoljavajući nivo i stvorimo osnovu za dostizanje obuhvata kojim bi vremenom stekli kolektivni imunitet naših najmlađih stanovnika, naglasio je Šćekić.

Na današnjem sastanku Šćekić i Santander razgovarali su i o ostalim projektima, koji se u saradnji sa UNICEF-om realizuju u Crnoj Gori, u prvom redu o izradi Strategije za rani razvoj djece u Crnoj Gori, promociji dojenja i širenju inicijative „Porodilišta po mjeri beba“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:09