Poliklinika,Klinicki centar Crne Gore / POLIKLINIKA,KLINICKI CENTAR CRNE GORE-LAZAR RUZIC
08/02/2023 u 06:55 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zakon o zdravstvu spreman za usvajanje

Iz Ministrstva "Danu" nisu saopštili ostaju li pri stavu da zabrane rad ljekarima kod privatnika

Iz Ministarstva zdravlja "Danu" je rečeno da je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u prethodnom periodu naišao na brojne kritike, dodatno izmijenjen i usklađen, te da je njegovo usvajanje u proceduri.

Iz ovog resora nijesu odgovorili na pitanje da li ostaju pri rješenju da ljekarima iz javnog zdravstva zabrane dopunski rad u privatnim ustanovama.

– Radna grupa zadužena za pripremu Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti je u prethodnom periodu razmatrala brojne primjedbe i sugestije koje su pristigle, te je ovaj normativni akt dodatno izmijenjen i usklađen, jer nam je i bio cilj da svi zainteresovani činioci uzmu učešće u izradi ovog Zakona. Кada je riječ o samom zakonskom tekstu, smatramo da smo došli do najboljih rješenja, napravljen je kompromis na zadovoljstvo i građana i struke, uvažili smo i inkorporirali sve konstruktivne i utemeljene sugestije. Cilj i ovog zakona i svih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo zdravlja jeste unapređenje zdravstvenih usluga u cjelokupnom sistemu, sa krajnjim ishodom brze, kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite u javnom zdravstvu za sve građane, a ne samo za privilegovane - saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Iz ovog resora su poručili da je "proces reformi započet i svakako neće biti zaustavljen, iako bi to možda odgovaralo pojedinim subjektima u zdravstvenom sistemu".

Povlačenje Nacrta izmjena i dopuna Zakona, peticijom je tražilo 247 ljekara iz Кliničkog centra Crne Gore, koji se protive uvođenju zabrane dopunskog rada kod privatnika.

Hirurg u КCCG i potpredsjednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Crne Gore Vladimir Dobričanin kazao je u januaru za "Dan" da je Ministarstvo zdravlja "gluvo i slijepo" na apel 247 specijalista iz КCCG.

On je iznio brojne kritike na verziju Nacrta koja je bila na javnoj raspravi, u prvom redu na zabranu rada kod privatnika. Dobričanin je kazao i da su loša brojna druga rješenja, te da bi usvajanje ovakvog zakona značilo urušavanje javnog zdravstva.

Potpredsjednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša kazao nam je ranije da bi nakon 14. februara trebalo da bude zakazano konsultativno saslušanje povodom izmjena ovog akta, uz učešće svih zaintetesovanih strana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:53