Мањинска влада након изгласавања у парламенту / -Влада Црне Горе
22/12/2022 u 16:16 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaposleni u javnoj upravi za samo јedan mјesec za dnevnice potrošili 200.000 eura

Samo u novembru za dnevnice za službena putovanja u zemlji isplaćeno јe nepunih 76 hiljada eura, dok je ceh za dnevnice za putovanja van Crne Gore iznosio preko 124 hiljade eura, podaci su koјe јe "Danu" dostavila Akciјa za sociјalnu pravdu

Za dnevnice zaposlenima u javnoj upravi za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za prošli mјesec isplaćeno јe preko 200 hiljada eura, što je za oko 59 hiljada više nego što je za isti mjesec obračunato primanja ugroženim porodicama u Glavnom gradu Podgorica. Naime to predstavlja samo jedan od pokazatelja sveopšteg rasipništva i koliko je Crna Gora zapravo zemlja duboke socijalne nepravde. To su za "Dan" saopštili iz Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP), napominjući da je zaposlenima u javnoj administraciji omogućeno da imaju dnevnice, kada su na službenom putu u zemlji ili inostranstvu, pri čemu su im dodatno plaćeni i prevoz, smještaj ili troškovi reprezentacije, kada borave van svog radnog mjesta.

U ASP-u navode da je dnevnica u zemlji 18 eura, dok je za službeni put van zemlje ona veća i zavisi od udaljenosti inostrane destinacije, odnosno što je odredište udaljenije to je i dnevnica veća. Kako dodaju, iako su obezbijeđeni svi troškovi na službenom putu, proizilazi da im dnevnice bukvalno budu poklonjene i daju im se da "im se nađe", što je službenicima dodatni prihod na zarade.

Kako ukazuju, samo u novembru je za dnevnice za službena putovanja u zemlji isplaćeno nepunih 76 hiljada eura, dok je ceh za dnevnice za putovanja van Crne Gore iznosio preko 124 hiljade eura.

image
-Интернет

Istovremeno, javne evidencije pokazuju da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja za materijalno obezbjeđenje porodica u Glavnom gradu za novembar obračunalo 1.266 pojedinačnih rješenja, a ukupan iznos je oko 141 hiljada. Ove isplate su prosječno od 75 eura, koliko ostvaruje pojedinac bez sredstava za život, odnosno oko 145 eura, koliko ostvaruje porodica sa pet članova domaćinstva.

Drugim riječima, država Crna Gora službeniku daje dnevnicu minimum 18 eura praktično kao džeparac, dok istovremeno za život članovima ugroženih porodica dnevno daje od jednog eura (petočlana porodica) do dva i po, koliko ostaje pojedincu, koji ostvaruje ovo pravo.

U ASP-u naglašavaju da ovaj pokazatelj, koji je jedan od brojnih, navodi na zaključak da izostaje elementarna briga prema socijalno najugroženijima, kojima se godinama ne obezbjeđuje ni minimum sredstava za život, dok se istovremeno na nivou državne administracije bahato rasipaju milioni i milioni eura novca poreskih obveznika.

Kako dodaju, novca ima, ali je pitanje gdje se on usmjerava i zašto oni koji zavise od državne pomoći dobijaju sitniš, koji im ne obezbjeđuje ni minimum egzistencije za život dostojan čovjeka.

Podsjećaju da je iz UNICEF-a nedavno naznačeno da jedan krug siromaštva, obično generacijski rađa i naredni, ili i naredne krugove siromaštva.

– Ako je suditi po dugogodišnjem neprimjerenom i, reklo bi se, besudnom odnosu države prema socijalno najugroženijim, to će još dugo biti crnogorska realnost – ocjenjuju iz ASP-a za "Dan".

Zaključuju da su u skupštinskoj proceduri trenutno izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, ali da niko od poslanika nije predložio podizanje novčanog praga za socijalnu pomoć koju dobijaju materijalno ugrožene porodice.

Ministri i premiјer obišli čak 35 država

Podsjetimo, "Dan" јe nedavno obјavio da su ministri u Vladi na čijem je čelu Dritan Abazović, koјa јe izglasana 28. aprila, za nešto više od sedam mjeseci postojanja, od čega četiri u tehničkom mandatu (jer je kabinetu izglasano 19. avgusta nepovjerenje u Skupštini), uspjeli da posjete 35 država. Vlada je do sada usvojila 109 platformi za putovanja, kojima su obuhvaćene stotine funkcionera i službenika. Vladi je nepovjerenje izglasano 19. avgusta, a do tada su uspjeli da usvoje 43 platforme za putovanja. Svojevrsni procvat platformi i putovanja počinje nakon toga, kada je usvojeno 66 platformi, koje su u ovom momentu dostupne na sajtu Vlade.

Kako pokazuju podaci iz vladine dokumentacije, ministri i službenici ministarstava putovali su u Luksemburg, Njemačku, Belgiju, Italiju, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Albaniju, Francusku, Češku, Maroko, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Izrael, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švajcarsku, Sjedinjene Američke Države (SAD), Vatikan, Poljsku, Tunis, Rumuniju, Kipar, Austriju, Mađarsku, Švedsku, Holandiju, Portugal, Egipat, Škotsku, Maltu, Azerbejdžan, Tursku, Kanadu, kao i na Kosovo* (ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:56