Sa obuke u Kolašinu / - NVO SISTEM
29/03/2024 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaposleni u sudstvu i tužilaštvu učili o toleranciji i senzibilitetu prema manjinskim zajednicama

NVO SISTEM održao je u Kolašinu obuku za osnaživanje zaposlenih u sudstvu i tužilaštvu, u okviru koje su mogli razviju vještine tolerancije i senzibiliteta prema ranjivim grupama, razviju emocionalne vještine razumijevanja kao i da usavrše znanje o postupanju pravosuđa prema manjinskim zajednicama.

- Projekat “Pravosuđe kao potpora za društvo puno komfora”, podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, usmjeren je na edukacuju i senzibilizaciju zaposlenih u pravosudnom sistemu u cilju unaprijeđenog pristupa rada pravosuđa u postupcima koji se odnose na prava marginalizovanih zajednica koje se susrijeću sa diskriminacijom, nepoštovanjem prava i govorom mržnje - navode iz ove NVO.

Tokom treninga zaposleni u pravosuđu imali su mogućnost da razviju vještine tolerancije i senzibiliteta prema ranjivim grupama, razviju emocionalne vještine razumijevanja kao i da usavrše znanje o postupanju pravosuđa prema manjinskim zajednicama.

image
- NVO SISTEM

- Kroz vježbe, diskusiju, obuku zaposleni u pravosuđu osnaženi su da razviju emocionalne vještine razumijevanja i prihvatanja istih. predstavnici pravosudnog sistema imali su priliku da se upoznaju sa značajem empatije i koliko je važno da i baveći se jednim takvim ozbiljnim poslom kao što je posao tužioca i sudije pokažemo razumijevanje osjećaja kroz koje prolaze ranjive kategorije. Tokom obuke učesnici su imali priliku da prođu psihološke vježbe koje su imale za cilj da osnaže tužioce i sudije za sprečavanje retraumatizacije svjedoka kroz aktivno slušanje, usklađenost verbalne i neverbalne komunikacije ali i kroz bolje razumijevanje ličnosti svih učesnika u sudskom procesu - navodi se u saopštenju.

image
- NVO SISTEM

Iz NVO SISTEMA su istakli da ih raduje činjenica da su se zaposleni u pravosuđu odazvali pomenutom projektu u značajnom broju. Iz pomenute NVO najavili su da će u narednom periodu unaprijediti saradnju NVO SISTEM i sistema pravosuđa, posebno imajući u vidu da je naša organizacija odnedavno dobila i licencu od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja za pružanje socijalne i dječije zaštite, što je omogućilo da se zvanično pokrene rad „Prihvatilišta/skloništa za smještaj djeteta, odraslog i starog lica, odnosno odraslog lica sa djetetom koje je žrtva zlostavljanja, zanemarivanja, rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici”, sa sjedištem u Baru.

– Uvjereni smo da ćemo, na ovaj način, zajednički doprinijeti smanjenju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te nasilja u crnogorskom društvu, uopšte – poručili su iz NVO SISTEMA.

Treninge su vodili Dijana Milošević. psiholog, i Almin Hodžić, kandidat za državnog tužioca, član Sindikata uprave i pravosuđa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:45