Институт за јавно здравље / - ИЈЗ
30/11/2021 u 08:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заштита од оболиjевања након вакцинациjе 93,3 одсто

С обзиром на учестале мутациjе вируса и податке о томе да имунитет слаби пет мjесеци након друге дозе, молимо и охрабруjемо грађане да добиjу и своjу трећу дозу вакцине, наводе из ИЈЗ

Заштита од оболиjевања од корона вируса, након добиjене двиjе дозе вакцине у Црноj Гори износи 93,38 одсто, саопштено jе из Института за jавно здравље (ИJЗ).

Из Института наводе да се толико вакцинисаних грађана до данас ниjе заразило.

"С друге стране, међу грађанима коjи су добили обjе дозе вакцине, обољело jе њих 6,62 одсто", каже се у саопштењу.

Како се наводи, да вакцине, у наjвећем броjу случаjева, “чуваjу главу” доказуjе и податак да jе међу 240.109 грађана коjи су добили двиjе дозе вакцине, смртност 0,07 одсто.

То су подаци из истраживања ИJЗЦГ коjе jе спроведено закључно са 17. новембром коjи говоре у прилог научним доказима о томе да имунизациjа у наjвећем проценту штити и од оболиjевања и од наjтежих посљедица.

"С обзиром на учестале мутациjе вируса и податке о томе да имунитет слаби пет мjесеци након друге дозе, молимо и охрабруjемо грађане да добиjу и своjу трећу дозу вакцине", каже се у саопштењу.

Наводи се да то може бити вакцина коjу jе грађанин добио као прве двиjе или Фаjзер.

"Молимо и грађане коjи су природно стекли имунитет да не одлажу вакцинациjу", поручуjу из ИJЗ.

У Црноj Гори наjвише грађана jе добило Синофарм вакцину (63 одсто), Фаjзер (24,8), Астра Зенека (9,4) и Спутњик В (2,4).

Све вакцине су, како се истиче, показале изузетно висок степен заштите и од хоспитализациjе и од смртних исхода.

"Од 164.390 особа вакцинисаних Синофарм вакцином, након оболиjевања од корона вируса, преминуло jе 137 особа, што значи 0,08 одсто, а инфицирано jе 7,5 одсто", наводе из Института.

Од 43.493 особе вакцинисане Фаjзер вакцином, након оболиjевања, четити особе су преминуле што jе 0,009 одсто, а инфицирано 1,6 одсто.

"Од 25.363 особа вакцинисаних Астра-Зенеком, након оболиjевања, умрло jе девет особа, односно 0,03 одсто, а инфицирано 6,4 одсто", каже се у саопштењу.

Од 6.863 особе вакцинисане Спутњик В вакцином, након оболиjевања, умрло jе 17 особа, односно 0,25 одсто, а инфицирано 9,2 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 05:39