Ilustracija
26/01/2023 u 12:39 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaštitaru neizvjesno dobijanje licence zbog problema sa brisanjem prekršajne kazne

Iz Ministarstva pravde su nam saopštili da još nije odlučeno o zahtjevu za rehabilitaciju, a rok je mjesec dana od podnošenja zahtjeva, u ovom slučaju to je 11. februar

Miloš Šćekić koji živi u Tivtu, radi dugi niz godina kao zaštitar lica i imovine, međutim ranije je mogao tu djelatnost da obavlja bez licence, a sada je ona neophodna. Kako kaže u razgovoru za “Dan”, pribavio je sve što je potrebno da dobije licencu i predao zahtjev koji je odbijen zbog prekršajnih kazni. Ogorčen je što je dao sve od sebe a sada je neizvjesno da li će uopšte moći da radi. Razmišlja i o napuštanju  države.

Uslov da dobije licencu jeste nastupanje rehabilitacije za navedene kazne, što nam je potvrđeno i iz Uprave policije i Ministarstva pravde. Iz resora kojim rukovodi Marko Kovač saopštili  su nam da još nije odlučeno o zahtjevu za rehabilitaciju, a rok je mjesec dana od podnošenja zahtjeva, u ovom slučaju to je 11. februar.

- Polagao sam sertifikat za zaštitara lica i imovine, posle toga i stručni ispit u Policijskoj akademiji u Danilovgradu i 20.11.2022. šaljem zahtjev za dobijanje licence. Kao zaštitar radim dugi niz godina ali ranije se radilo bez licenci što bi naš narod rekao “na divlje”. Kada sam sve položio radili su mi provjeru i terenska provjera mi je bila odlična međutim 2019. godine sam imao prekršajnu prijavu (zbog narušavanja javnog reda i mira) koja je trebalo da zastari i da imam pravo na rehabilitaciju. Ali je ne mogu da dobijem rehabilitaciju zato što sam imao i prekršaj u saobraćaju, priča Šćekić.

Kako tvrdi, o tome da ne može dobiti licencu obavijestio ga je službenik MUP-a, koji je zadužen za izdavanje licence.

- On mi je kazao da su iz Ministarstva pravde tako odlučili. Kontaktirao sam pripadnike MUP-a i išao kod sudije u Kotoru da bi mi svi rekli da to nije nikakva smetnja i da je to tek postao problem u poslednja dva mjeseca. Posle toga sam telefonskim putem stupio u kontakt sa načelnicom T.P. koja mi je tražila da napismeno pošaljem i adresiram na njeno ime zahtjev za brisanje te kazne. Poslao sam - i dan kasnije mi telefonskim putem saopštava da nemam uslov za brisanje iste. Dolazim do kontakta ministra pravde Marka Kovača i obraćam mu se putem poruke na šta mi pismeno odgovara da je pitao T.P. i da nažalost nemam uslove, pojasnio je Šćekić.

Ogorčen je jer su mu, kako kaže, uzeli novac na pribavljanje svega što mu je potrebno za licencu, izgubio je vrijeme dok je položio sve to i sada treba da ostane bez posla zato što ne može da dobije licencu.

- Ja od moje plate izdržavam petočlanu porodicu, plaćam kredit i pritom sam podstanar. I zanima me zašto država uzima novac, zašto ja plaćam nešto što nisam dobio. I da li treba Ministarstvo unutrašnjih poslova da promijeni. Zanima me kako bi mi država obezbijedila posao kad mi ne daju da zadržim onaj koji imam i koji časno obavljam. Ukoliko se moj zahtjev ne odobri primoran sam da tražim azil u nekoj drugoj državi, priča za Dan Šćekić.

Na pitanje po kom  osnovu je odbijena rehabilitacija Šćekiću iz Ministarstva pravde su nam odgovorili da taj predmet još nije okončan, zbog čega i ne mogu iznositi detalje.

- Zahtjev za rehabilitaciju lica Miloša Šćekića podnijet je Ministarstvu pravde 11.01.2023. godine. Predmet je u radu i rok za donošenje rješenja je mjesec dana od dana prijema zahtjeva, te u ovoj fazi ne možemo dati više informacija kako ne bi prejudicirali ishod predmetnog postupka, navode iz Ministarstva pravde.

Iz Uprave policje nam je saopšteno da je Šćekić zahtjev za izdavanje dozvole za vršenje poslova zaštite podnio 19.12.2022. godine.

- Na osnovu propisa ovlašćeni službenik Odsjeka za poslove zaštite lica, imovine i detektivsku djelatnost u upravnom postupku pribavio je sva potrebna dokumenta koja se obezbjeđuju službenim putem od nadležnih državnih organa. Od Ministarstva pravde dobijeno je Uvjerenje br.2450/22 od 26.12.2022. godine da za lice M.Š. u prekršajnoj evidenciji postoje podaci o kažnjavanju, a koje Vam ne možemo saopštitishodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, navodi se u odgovoru dostavljenom našem listuiz Uprave policje.

Kako su pojasnili, policijski službenik koji vodi upravni postupak, 10.01.2023. godine je putem telefona u 12:44 časova obavjestio Šćekića da ima smetnje za izdavanje dozvole shodno čl.29 Zakona o zaštiti lica i imovine, te da kod nadležnog Suda pokrene postupak za rehabilitaciju, a nakon pribavljenog rješenja orehabilitaciji u zakonskom roku biće mu izdata dovola (licenca) za vršenje poslova zaštite.

Uslovi za dobijanje licence

Članom 29 Zakona o zaštiti lica i imovine (Sl.list CG br.43/18) dozvola se izdaje licu: koje ima prebivalište, odnosno odobren boravak u Crnoj Gori; koje ima navršenih 18 godina života; koje je zdravstveno sposobno za vršenje poslova zaštite; koje nije pravosnažno osuđeno za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno za takvo krivično djelo protiv njega nije pokrenut krivični postupak; koje nije kažnjavano za prekršaj sa elementima nasilja za koji je propisana kazna zatvora ili prekršaj propisan zakonom kojim se uređuje nabavka i postupanje sa oružjem, odnosno da mu nije izrečena zaštitna mjera zabrana vršenja djelatnosti, odnosno zaštitna mjera oduzimanja oružja i municije u skladu sa zakonom; za koje ne postoje okolnosti koje ukazuju na zloupotrebu, odnosno nezakonito vršenje poslova zaštite(uživanje alkohola, psihoaktivnih supstanci, konfliktno ili incidentno ponašanje i slično); koje poznaje crnogorski jezik i pismo u mjeri koja omogućava osnovnu komunikaciju; koje je stručno osposobljeno za vršenje poslova zaštite; i koje ima položen stručni ispit za vršenje poslova zaštite.

Kako nam je saopšteno iz UP, povjeru ispunjenosti vrši policija, po potrebi u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, uz saglasnost lica za koje se provjera vrši.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 02:54