/ Иницијатива девет организација - фото: РТЦГ
07/06/2021 u 14:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Заштити новинаре увођењем нових кривичних дjела у Кривични законик

У првоj половини ове године забиљежено jе чак десет случаjева вербалних и физичких напада, приjетњи, увреда и омаловажавања новинара и медиjских радника, а у већини случаjева то се десило док су били на уобичаjеним радним задацима

Организациjе цивилног друштва коjе се баве радом медиjа упутиле су Влади, Министарству правде, људских и мањинских права, Скупштини и посланичким клубовима заjедничку Инициjативу за хитне измjене Кривичног законика, у циљу боље заштите новинара.

- У првоj половини ове године забиљежено jе чак десет случаjева вербалних и физичких напада, приjетњи, увреда и омаловажавања новинара и медиjских радника, а у већини случаjева то се десило док су били на уобичаjеним радним задацима. Имаjући у виду учестале нападе на новинаре у Црноj Гори и тензиjе настале у друштвено-политичком животу, сматрамо да треба предузети кораке како би се остварила поjачана кривичноправна заштита новинара и медиjских радника - наводи се у инициjативи.

Сматраjу да нападе и ометања медиjа у извjештавању треба сприjечити и обезбиjедити друштвени амбиjент у коме jе гарантована слобода изражавања.

- Сматрамо да би увођење нових кривичних дjела у Кривични законик - Спречавање новинара у вршењу професионалних задатака и Напад на новинара у вршењу професионалних задатака, односно допуна постоjећих кривичних дjела Тешко убиство и Тешка тjелесна повреда - могло доприниjети одвраћању потенциjалних починилаца напада убудуће. Оваква заштита би била у складу с међународним и европским стандардима. Уколико би ови предлози били прихваћени, такође би било неопходно дефинисати поjам новинар - наводи се у инициjативи.

Напомињу да се невладина организациjа Акциjа за људска права већ годинама залаже за поменуте измjене.

- С обзиром на то да ниjесу прихваћене, а имаjући у виду погоршање амбиjента у коме медиjи раде, Акциjи за људска права придружуjу се и друге организациjе коjе се баве радом медиjа и заштитом новинара. Тиме желимо да укажемо и да у стручноj заjедници постоjи шира сагласност о хитноj потреби измjена Кривичног законика, како би се пооштриле казне за нападе на новинаре - наводи се у инициjативи коjу jе потписало девет организациjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:58