/ - PHOTO BY FELIPHE SCHIAROLLI ON UNSPLASH, ilustracija
02/01/2023 u 09:55 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaštitnik će pokrenuti postupak u slučaju nezakonitih smjena direktora

Ministarstvo prosvjete će, takođe, ispitati odgovornost unutar Ministarstva u smislu Zakona o upravnom postupku i ovlašćenog lica za pripremu određenih rješenja

Zaštitnik imovinsko pravnih interesa pokrenuće postupak protiv odgovornog lica u ranijem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta ukoliko se pokaže da su smjene direktora vaspitno - obrazovnih ustanova nezakonite.

To je rekao ministar prosvjete Miomir Vojinović u intervju Portalu RTCG, odgovarajući na pitanje da li će neko snositi odgovornost u slučaju da se utvrde nezakonite smjene direktora, prenosi MINA.

-Ministarstvo prosvjete će, takođe, ispitati odgovornost unutar Ministarstva u smislu Zakona o upravnom postupku i ovlašćenog lica za pripremu određenih rješenja-kazao je Vojinović.

On je kazao da su jasne ingerencije i Ministarstva i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa.

Ministar prosvjete je ocijenio da je veliki izazov za sistem nedovoljna zastupljenost kadra iz nastavnih predmeta hemija, fizika i matematika.

Kako je naveo, na osnovu podataka Zavoda za školstvo, 30 odsto nastave hemije nije stručno zastupljeno, a 40 odsto nastavnika u nastavi za ovaj nastavni predmet je sa diplomom biologije i hemije.

-Nastava matematike 34 odsto nije stručno zastupljena, a od 478 nastavnika matematike 163 nemaju odgovarajuću stručnu spremu, dok iz fizike nastava 30 odsto nije stručno zastupljena- kazao je Vojinović.

On je rekao da je u sveobuhvatnoj Analizi sektora obrazovanja, nedavnoj predstavljenoj crnogorskoj javnosti, u osnovnim i srednjim školama zaposleno 6.339 nastavnika.

Od čega, kako je naveo, 4.344 u osnovnom i 1.995 u srednjem obrazovanju.

-Ove podatke treba dijelom uzeti sa rezervom, jer podaci MONSTAT-a i MEIS-a nijesu konzistentni. Postoji problem sa podacima o nastavnicima koji nemaju punu normu ili rade po ugovoru na određeno vrijeme-kazao je Vojinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:30