Pošta Podgorica / - DUSAN DRAGOVIC
06/10/2022 u 15:40 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaštitnik ocijenio: Pošta Crne Gore odbila da zaposli OSI bez obrazloženja

U mišljenju Ombudsmana obrazlaže se da јe građanin iz Biјelog Polja, podnio pritužbu na rad i postupanje Pošte Crne Gore, zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta u postupku zapošljavanja i povrede prava na obrazloženu odluku

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio јe da јe Pošta Crne Gore prekršila prava građaninu, koјi јe inače osoba sa invaliditetom (OSI), јer mu niјesu dostavili obrazloženu odluku zašto ga niјesu zaposlili po konkursu na koјi se uredno priјavio. U konkretnom slučaju dostavljanjem neobrazloženog obavještenja o izboru kandidata koje ne sadrži pravnu pouku, Pošta Crne Gore je povrijedila pravo na obrazloženu odluku, kao i pravo na djelotvorni pravni lijek, zajemčena članovima 20 i 32 Ustava Crne Gore i članom šest i 13 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, na štetu podnosioca i svih drugih učesnika oglasa koji nijesu primljeni.

U mišljenju Ombudsmana obrazlaže se da јe građanin iz Biјelog Polja, podnio pritužbu na rad i postupanje Pošte Crne Gore, zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta u postupku zapošljavanja i povrede prava na obrazloženu odluku. Diskriminaciјa po osnovu invaliditeta niјe utvrđena, ali јeste po osnovu prava na obrazloženu odluku.

Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka, pritužbe, dostavljenog izjašnjenja i ostale dokumentacije, Ombudsman јe utvrdio da јe Pošta sa Zavodom za zapošljavanje, zaključila Ugovor o realizaciji programa osposobljavanja za rad kod poslodavca dodjelom pomoći male vrijednosti i da su u novembru prošle godine raspisani konkursi na koјa su se priјavila tri lica. Rješenjem izvršnog direktora Pošte obrazovana јe komisiјa sa zadatkom da u cilju realizacije oglasa za novootvorena radna mjesta poštanski manipulant kartista u poštama na teritoriji Crne Gore obavi razgovor sa kandidatima čije su prijave sa pratećom dokumentacijom pristigle, te da se podnosilac pritužbe niјe poјavio na intervјuu.

– Pošta Crne Gore je, u ispitnom postupku pred Zaštitnikom, iznijela činjenice i dokaze da je postupanje prema podnosiocu pritužbe razultat objektivne okolnosti, a koja nije u vezi sa njegovim ličnim svojstvom, odnosno invaliditetom. Dakle, u konkretnom slučaju nije došlo do povrede principa zabrane diskriminacije na štetu podnosioca pritužbe, navodi se u mišljenju.

Važna zaštita pojedinaca

Ombudsman u mišljenju navodi da prema stanovištu Evropskog suda za ljudska prava nacionalni organi su u obavezi da dovoljno i jasno izlože osnove na kojima zasnivaju svoju odluku i time omoguće stranki da uspješno ostvari pravo na ulaganje pravnog lijeka. Obrazloženje odluke se izvodi i iz razloga pravne prirode jer se pravni stavovi izraženi u odluci mogu ispitati samo ako je dato potpuno i logično obrazloženje. Na važnost obrazloženja pojedinačnih odluka javne vlasti insistira i Savjet Evrope koji je Rezolucijom (77) o zaštiti pojedinaca od akata javne vlasti odredio da kada god akt može povrijediti pravo, slobodu ili interes neke osobe, ona mora biti obaviještena o razlozima na kojima se takav akt temelji.

Odlučujući o osnovanosti pritužbe u dijelu koji se odnosi na navodnu povredu prava na obrazloženu odluku, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda zapaža da obavještenje koje je Pošta uputila Zavodu za zapošljavanje i svim učesnicima konkursa o primljenim kandidatima po oglasu objavljenom 19, 22 i 24. novembra 2021. godine sadrži, u suštini, samo informaciju ko je od kandidata izabran. Obavještenje ne sadrži obrazloženje, niti pouku o pravnom lijeku.

– Zaštitnik ukazuje na sadržinu odredbe člana 26 Zakona o radu saglasno kojim poslodavac obavještava učesnike oglasa o izboru kandidata, u roku do 45 dana, od dana isteka roka za podnošenje prijave na oglas. U tom smislu, Zaštitnik podsjeća da se prema stavu Vrhovnog suda Crne Gore smatra da forma obavještenja suštinski predstavlja rješenje kojim je odlučeno o pravima i obavezama stranke, te da stoga to obavještenje ima sva bitna obilježja pojedinačnog pravnog akta, takvo obavještenje mora biti obrazloženo na način kako je bliže određeno, piše u mišljenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:34