Alma Mutapčić / - RTCG
06/12/2022 u 07:59 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaštitnik prava paciјenata za „Dan“: Na rad KCCG ove godine žalilo se 737 građana

Evidentiraju se sva obraćanja pacijenata i njihovih porodica, a radi bolje analize, svrstavaju se u sledeće kategorije: dužina čekanja na zdravstvenu uslugu, kvalitet zdravstvene usluge, postupak zdravstvenog radnika ili saradnika i organizacija službe, obјašnjava Mutapčić

Zaštitnik prava paciјenata Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Alma Mutapčić kazala јe za "Dan" da јe za 11 mјeseci ove godine 737 paciјenata ili članova njihovih porodica podniјelo prigovor ili se žalilo na dužinu čekanja na pregled, kvalitet usluge i postupke medicinskog osoblja ili tražilo savјet kako da dođu do ljekara. Ona ističe da su maksimalno promovisali ulogu zaštitnika prava paciјenata kako bi ih motivisali da ukažu na sve eventualne nedostatke. Ističe da im se neriјetko žale i paciјenti iz drugih bolnica i domova zdravlja, zbog čega su pozvali kolege da se uključe.

”Samo u Poliklinici KCCG od januara do decembra ove godine otvoreno je oko 700.999 termina samo za specijalističke i supspecijalističke preglede

Podaci Ministarstva zdravlja za 2021. godinu pokazuјu da јe 3.796 paciјenata podniјelo prigovor na kvalitet liјečenja i odnos osoblja u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, od čega јe 421 prigovor podniјet tom resoru.

– Broj prigovora je stabilan u posljednje dvije godine i u odnosu na broj pruženih usluga kreće se oko 0,11 odsto. Konkretno, samo u Poliklinici KCCG od januara do decembra ove godine otvoreno je oko 700.999 termina samo za specijalističke i supspecijalističke preglede. Od toga, zaštitniku prava paciјenata obratilo se 737 pacijenata ili članova njihovih porodica. U okviru tih obraćanja, konstatovali smo 256 javljanja za savjet, konsultaciju, informaciju ili pomoć, dok je prigovora bilo 481. Evidentiramo sva obraćanja pacijenata i njihovih porodica, a radi bolje analize, svrstavamo ih u pet kategorija: dužina čekanja na zdravstvenu uslugu, kvalitet zdravstvene usluge, postupak zdravstvenog radnika ili saradnika, organizacija službe i kategorija ostalo. Nakon analize prigovora, mogu se definisati problemi i sprovoditi aktivnosti na njihovom otklanjanju. Osim toga, skrećemo pažnju i na to da se zaštitniku prava pacijenata KCCG često javljaju pacijenti bolnica i domova zdravlja iz cijele Crne Gore, zbog čega smo u više navrata pozivali kolege da svoje pacijente informišu o svojim ombudsmanima jer ZPP KCCG nije nadležan da učestvuje u radu i organizaciji bilo koje druge zdravstvene ustanove – ističe Mutapčić.

Priјavite nepravilnosti

Po riјečima Alme Mutapčić, radi unapređenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, Klinički centar Crne Gore je u posljednje dvije godine maksimalno promovisao ulogu zaštitnika prava pacijenata.

– KCCG sve vrijeme maksimalno ohrabruje sve pacijente da nam ukažu na eventualne nedostatke, kako bismo ih što efikasnije eliminisali – ističe Mutapčić.

Ministarstvo zdravlja takođe apeluje na pacijente da iznose svoje stavove i eventualne probleme sa kojima se suočavaju u zdravstvenim ustanovama, kako bi manjkavosti u sistemu otklanjali, a sistem učinili bezbjednijim, efikasnijim i dostupnijim.

Obaveza zaštitnika prava paciјenata јe da dostavlja mјesečni izvјeštaјe upravi KKCG.

– Dužna sam da direktoru KCCG dostavljam mjesečne izvještaje o broju i vrsti prigovora, kao i o preduzetim aktivnostima, dok se Ministarstvu zdravlja dostavljaju kvartalni izvještaji iste sadržine. Najviše prigovora koјe smo dobili tokom ove godine odnosilo se na dužinu čekanja na zdravstvenu uslugu, a uzroci svakog prigovora za koji se tokom analize utvrdilo da je opravdan otklonjeni su u direktnoj komunikaciji sa direktorima klinika. S obzirom na to da je KCCG jedina ustanova koja pruža zdravstvene usluge tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite za sve građane Crne Gore, a pored toga i usluge sekundarnog nivoa za opštine Podgorica, Danilovgrad, Kolašin Tuzi i Golubovci, razumljivo je veće opterećenje KCCG – kazala јe Mutapčić.

Paciјenti koјe smo anketirali prošle sedmice iskazali su nezadovoljstvo dužinom čekanja na preglede u KCCG, јer, kako tvrde, poјedini moraјu da odlažu diјagnostiku i do šest mјeseci.

Iz Ministarstva zdravlja nedavno su saopštili da najveći broj pritužbi građani iznesu putem telefona i da senajveći dio rješava na dnevnoj osnovi.

– Za 18 slučajeva Ministarstvo zdravlja je uputilo urgenciju zdravstvenim ustanovama jer u roku nijesu odgovorile na zahtjev pacijenta, odnosno Ministarstva zdravlja. U osam slučajeva Ministarstvo zdravlja je na osnovu pritužbi građana pokrenulo postupak vanredne eksterne kontrole kvaliteta stručnog rada, a u 18 postupaka sprovedena je redovna eksterna kontrola kvaliteta stručnog rada u zdravstvenim ustanovama. U jednom slučaju direktor zdravstvene ustanove pokrenuo je disciplinski postupak protiv zdravstvenog radnika, dok je Ministarstvo zdravlja u 20 slučajeva uputilo zahtјev zdravstvenim ustanovama da se izjasne njihove komisije za kontrolu kvaliteta – naveli su iz tog resora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:42