Đurović, Radunović / - FOTO: IGOR ŠLJIVANčANIN
06/07/2022 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završeno zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS: U fokusu ruska agresija na Ukrajinu, bezbijednost novinara

Takođe, tokom zasijedanja sprovedeno je glasanje za izbor predsjednika i potpredsjednika Parlamentarne skupštine OEBS kao i rukovodstva tri opšta odbora

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i šef delegacije Crne Gore u PS OEBS Slaven Radunović učestovovali su na XXIX godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS koje je u periodu od 2. do 6. jula održano u Birmingemu, saopšteno je iz Skupštine.

Kako se navodi, u fokusu ovogodišnjeg zasijedanja koje je okupilo 250 parlamantaraca bila je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, bezbjednost novinara u ratom obuhvaćenim zonama, prava žena, te očuvanje regiona Arktika.

Takođe, tokom zasijedanja sprovedeno je glasanje za izbor predsjednika i potpredsjednika Parlamentarne skupštine OEBS kao i rukovodstva tri opšta odbora.

Predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS Margareta Sederfelt dobila je povjerenje parlamentaraca da predsjedava parlamentarnom skupštinom i u narednom jednogodišnjem periodu. Takođe, za potpredsjednike PS OEBS danas su izabrani Iren Haralambides (Irene Charalambides) sa Kipra, Mark Pritčard (Mark Pritchard) iz Ujedinjenog Kraljevstva, Pere Đoan Pons (Pere Joan Pons) iz Španije i Majkl Džorž Link (Michael Georg Link) iz Njemačke.

Na kraju godišnjeg zasijedanja učesnicima se obratio predsjednik Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Lord Mekfol (Lord McFall) koji je u svom govoru iskazao solidarnost sa narodom Ukrajine i pozvao na brzo i mirno rješavanje sukoba. On je takođe čestitao reizbor predsjednici Sederfelt i istakao izazove kao što su klimatske promjene te naglasio da je na parlamentarcima da nadziru i ispitaju djelovanje svojih vlada na globalnoj sceni.

U svojoj završnoj riječi, predsjednica Sederfelt je zahvalila parlamentarcima OEBS-a na podršci i istakla potrebu za praćenjem preporuka sadržanih u Birmingemskoj deklaraciji usvojenoj na današnjem zasijedanju.

Parlamentarci iz zemalja učesnica PS OEBS-a izglasali su na kraju zasijedanja Birmingemsku deklaraciju u kojoj se između ostalog najoštrije osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu i kojom se zahtijeva momentalni prekid vatre i potpuno povlačenje ruskih trupa. Birmingemska deklaracija koja sadrži i tri rezolucije opštih odbora, kao i deset dodatnih tačaka koje se bave širokim spektrom tema, usvojena je danas ubjedljivom većinom prisutnih parlamentaraca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:22