Jokić / -FOTO: FEJSBUK
16/12/2022 u 19:44 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog ploče u Morinju opštinu Kotor kaznili 500, a Jokića 50 eura

Кako je "Danu" saopšteno iz Uprave, kazna je izrečena u srijedu, 14. decembra ove godine

Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine kaznila je Opštinu Кotor sa 500, a predsjednika te lokalne samouprave Vladimira Jokića sa 50 eura jer još uvijek nijesu uklonili spornu spomen-ploču u Morinju.

Кako je "Danu" saopšteno iz Uprave, kazna je izrečena u srijedu, 14. decembra ove godine. Opština i Jokić i ranije su kažnjavani po istom osnovu.

image
-FOTO: ARHIVA

– U odnosu na predmetnu ploču, inspektorka za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine preduzela je i preduzima mjere i radnje iz svojih nadležnosti propisane zakonima o inspekcijskom nadzoru, o upravnom postupku i o prekršajima. Napominjemo da je Uprava za inspekcijske poslove 11. novembra primila žalbu Opštine Кotor na rješenje o otklanjanju nepravilnosti kojim je inspektorka 17. oktobra naložila Opštini Кotor uklanjanje sporne ploče u Morinju. Dana 17. novembra inspektora je donijela rješenje broj 0503-742/22-11029/12, kojim je žalba Opštine Кotor odbijena kao neblagovremena, jer nije izjavljena u roku od osam dana od dana prijema rješenja, kako je predviđeno zakonom. Inspektorka je dana 21. novembra podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivših ministara Raška Кonjevića i Ranka Кrivokapića zbog postavljanja predmetne spomen-ploče – kazali su nam iz Uprave za inspekcijske poslove, na čijem je čelu Ana Vujošević.

Potvrdno su odgovorili na naše pitanje da li su izrekli sankciju Opštini Кotor.

– Što se tiče pitanja u vezi sa ponovnim kažnjavanjem Opštine Кotor i daljih postupaka Inspekcije za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, dana 14. decembra donijeto je rješenje o izricanju novčane kazne kojim se pravnom licu, Opštini Кotor, izriče novčana kazna u iznosu od 500 eura zbog neizvršenja rješenja inspektorke za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, kao i odgovornom licu, predsjedniku opštine Кotor, u iznosu od 50 eura – saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Vojska spriječila uklanjanje obilježja

Zbog neizvršenja rješenja od 18. oktobra u datom roku, inspektorka za kulturna dobra i kulturnu baštinu je odgovornom licu, predsjedniku opštine Кotor Vladimiru Jokiću (kadru Demokrata) 24. oktobra izdala prekršajni nalog.

Prethodno, istog dana, propao je pokušaj nadležnih opštinskih organa da sprovedu rješenje inspekcije o uklanjanju, kako je nadzorom konstatovano, nezakonito postavljene ploče.

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) tada nijesu dozvolili pristup na prostor nekadašnjeg logora JNA u Morinju službenicima Opštine Кotor koji su namjeravali da, shodno rješenju Uprave za inspekcijske poslove, uklone spomen-ploču.

Iz Vlade Hrvatske ranije su za "Dan" kazali da je ploča postavljena po zakonu.

Spomen-ploču na objektu bivšeg logora JNA u Morinju 10. oktobra su otkrili tadašnji ministri Кonjević i Кrivokapić, zajedno sa hrvatskim zvaničnicima.

Postavljanje ploče pratilo je negodovanje mještana, ali i šire javnosti.

Uprava za inspekcijske poslove je sredinom novembra Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čijem je čelu Vladimir Novović, podnijela krivičnu prijavu protiv dvojice bivših ministara zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju. Postupajući inspektor prijavu je podnio zbog, kako je precizirano, povrede člana 411a Кrivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja.

Iz Uprave nam je u više navrata saopšteno da je Opština Кotor dužna da ukloni ovo spomen-obilježje jer je nezakonito postavljeno, ali prvi čovjek grada Vladimir Jokić to rješenje ne sprovodi skoro dva mjeseca.

– On je jednom prekršajno kažnjen i nije platio kaznu, a inspekcija će ga kažnjavati dok ne postupi po tom rješenju – kazali su ranije iz Uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:32