/ - Фото: Организација КОД
17/12/2021 u 12:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због загађења Зете траже инспекцијске надзоре за три предузећа

Поручују да ће наставити са иницијативама и радом на терену све док Зета не буде поново чиста, чак и употребљива за пиће

Организација КОД покренула је иницијативу за инспекцијске надзоре за три предузећа како би се обуставило загађење ријеке Зете користећи механизме пуне правне заштите природе, преноси портал РТЦГ.

-Наиме, три велика загађивача ријеке Зете: мљекара 'Шимшић-Монтмилк', фарма свиња 'Никсен-Чавор' и кланица 'Примато П' испуштају око 100.000 литара отпадне воде сваки дан у ријеку Зету. Зато је смо од инспекције тражили да отклоне неправилности или да се обустави рад мљекаре, кланице и фарме свиња док се не стекну услови за њихов безбједан рад по локалну заједницу. У супротном ћемо покренути правне механизме јер инспектор не извршава дужности, које су прописане важећим прописима Црне Горе- саопштио је  Вук Иковић из Организације КОД.  

Поручују да ће наставити са иницијативама и радом на терену све док Зета не буде поново чиста, чак и употребљива за пиће.

-Не пристајемо на оправдања, инистирамо да фирме у приход урачунају опрему за пречишћавање отпадних вода, тражимо и да држава пружи пореске олакшице док се то реализује – тако заједница има очувану животну средину, компанија поштује закон, а инспекције имају мање посла па нећемо имати ни потребу за повећањем броја инспектора- закључио је Иковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:52