Дритан Абазовић / - RADE KOPRIVICA
24/05/2022 u 15:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због Закона о зарадама Синдикати из јавног сектора затражили састанак са Абазовићем

У допису се наводи да су први пут законом утврђени коефицијенти сложености послова за запослене на Универзитету са академским звањем и у здравству са звањем љекар субспецијалиста, љекар специјалиста и доктор медицине.

Значајно повећање коефицијената сложености послова за запослене на Универзитету са академским звањем и у здравству са звањем љекар субспецијалиста, специјалиста и доктор медицине, драстично нарушава распон у зарадама запослених не само у тим дјелатностима, него и у односу на друге запослене у јавном сектору.

То се наводи у допису који су грански синдикати из јавног сектора, који дјелују при Унији слободних синдиката (УССЦГ), у петак упутили предсједнику Владе Дритану Абазовицу.

Из УССЦГ саопштено је да су се синдикати Универзитета, просвјете, здравства, одбране и Војске Црне Цоре, запослених у здравству, државних службеника и намјештеника и Самостални синдикат ђачких и студентских домова, Абазовићу обратили поводом измјена и допуна Закона о зарадама запослених у јавном сектору.

Они су затражили од Абазовића да у првом слободном термину прими на разговор представнике гранских синдиката запослених из јавног сектора који дјелују при УССЦГ, како би му представили статове о питањима која ће се неминовно отворити са почетком примјене измјена Закона о зарадама запослених у јавном сектору.

У допису се наводи да су први пут законом утврђени коефицијенти сложености послова за запослене на Универзитету са академским звањем и у здравству са звањем љекар субспецијалиста, љекар специјалиста и доктор медицине.

Примјена Закона, како се додаје, почиње 1. јула ове године.

Из синдиката су казали да су до доношења тог закона коефицијенти сложености послова за та звања утврђивани кроз социјални дијалог у поступку колективног преговарања.

Како су навели, посебно се водило рачуна о односима зарада између различитих група послова у дјелатности, односно о распону зарада између најмање и највише плаћених послова.

- Изузимање послова за та звања из колективног преговарања и значајно повећање коефицијената сложености послова, до 72 одсто у односу на претходне, при чему им остају сва остала права из Колективног уговора, па и право за увећања зарада по свим основама, драстично нарушавају распоне у зарадама запослених не само у тим дјелатностима, него и у односу на друге запослене у јавном сектору - пише у допису.

Из гранских синдиката који дјелују при УССЦГ нагласили су да се зараде запослених у тим дјелатностима колективно преговарају скоро три деценије, водећи рачуна о правичној расподјели буџетских средстава опредијељених тим дјелатностима, али и на распоне тих зарада у односу на зараде других запослених у јавном сектору.

Они су казали да поштују и разумију потребу повећања зарада за та звања, али да се намећу одређена питања која ће отворити почетак примјене Закона, а за која је неопходно правовремено наћи одговоре.

- Између осталог, то се једним дијелом односи на нужност адекватног повећања коефицијента сложености за друге групе послова у тим и осталим дјелатностима у јавном сектору како би се успоставио нарушени распон коефицијената - наводи се у допису.

Из гранских синдиката из јавног сектора који дјелују при УССЦГ рекли су да се то односи и на питање обезбјеђивања неопходних буџетских средстава који, само за повећање зарада за поменута звања, износе око 35 милиона еура на годишњем нивоу.

Они сматрају да је неопходно да састанку са Абазовићем присуствују и представници ресорних министарстава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:50