Црвена ковид зона / - Архива
16/03/2022 u 11:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Здравствени радници Црне Горе добитници специјалне награде СЗО

Клуге је упутио захвалност и изразио наду и очекивање да ће, како је казао, ова скромна награда СЗО бити пренешена свим здравственим радницима у Црној Гори и да ће служити као подсјећање захвалности и поштовања за све што они раде - сада и увијек

Здравствени радници Црне Горе добили су од Свјетске здравствене организације (СЗО) специјалну награду као израз почасти и признања за  њихов допринос очувању здравља и живота грађана током пандемије ковид - 19.  

Престижно признање, на маргинама састанка Сталног комитета СЗО Регионалног комитета за Европу,  који се од 14. до 16. марта одржава у Берну, поводом обиљежавања  Међународне године здравља и бриге о здравственим радницима, уручио је регионални директор СЗО др Ханс Клуге, а у име здравственог система за, награду је примила Мирјана Ђурановић, представница Црне Горе у Сталном комитету СЗО Регионалног комитета за Европу.

Подсјећајући да су за нама двије године, од када је почела пандемија ковида 19 и  велике кризе са којом се суочио цијели свијет, Клуге је истакао да је то представљало истински тест за  здравствене системе. 

 - Криза која је наметнула огромно бреме одговорности по здравствене раднике, који су пружали његу и спашавали животе, чак и када су њихово здравље и безбједност били угрожени. Здравствени радници у Црној Гори, као и здравствени радници широм Европе и широм свијета,  истински су хероји када говоримо о одговору на пандемију. Зато је СЗО прогласила 2021. годину Међународном годином здравствених радника, како би одала почаст и славила ове хероје који су учинили толико много за све нас и то у најтежим околностима - казао је Клуге.

Ови хероји, како је казао, како у Црној Гори, тако и широм свијета, раде даноноћно да заштите оне најугроженије- старије особе, труднице, младе мајке и њихове бебе, дјецу, особе са инвалидитетом, особе са туберкулозом и ХИВ-ом, као и оне који пате од хроничних стања која их чине подложнијим зарази ковидом 19. 

- Као мали знак пажње, у име Регионалне канцеларије СЗО за Европу из Копенхагена и СЗО канцеларије за Црну Гору, али и као симбол мог личног поштовања, дозволите ми да здравственим радницима ваше државе уручим награду која препознаје њихов допринос, како током пандемије ковид 19 али и шире. Без здравствених радника ми једноставно не би ни имали здравствени систем. Ово звучи као очигледна истина, али инвестирање у здравствене раднике, осигуравајући и њихово сопствено здравље, добростање, укључујући и ментално здравље, даје вишеструке дивиденде заједницама, друштвима и читавим државама. Црна Гора и њено Министарство здравља то добро знају -  поручио је регионални директор.

Он је казао да се СЗО се радује будућој сарадњи са Црном Гором у пружању континуиране подршке здравству у нашој држави, као и подршке здравственим радницима који су помогли да се уобличи визија „здравља за све“- визија која представља срж Европског програма рада СЗО, а Црна Гора је, према његовим ријечима, кључни дио тог оквира.   

Клуге је упутио захвалност и изразио наду и очекивање да ће, како је казао, ова скромна награда СЗО бити пренешена свим здравственим радницима у Црној Гори и да ће служити као подсјећање захвалности и поштовања за све што они раде- сада и увијек. 

Начелница Одјељења за међународну сарадњу у Министарству здравља и СЗО Фокал поинт за Црну Гору, Мирјана Ђурановић захвалила се у  име Министарства здравља и здравствених радника Регионалном директору др Хансу Клугеу и његовом тиму на безрезервној подршци током тешких мјесеци пандемије. 

-  Здравствени радници су наши хероји. Нема отпорног и снажног здравственог система, без компетентне и мотивисане здравствене радне снаге. Црна Гора ради на новој здравственој политици инспирисаној Европским програмом рада који представља нашу кључну смјерницу и водиљу. Посебну пажњу ћемо посветити јачању здравствених професионалаца. Увјерена сам да ће ова награда бити посебно препозната и изузетно цијењена од стране наших здравствених радника и да ће их додатно мотивисати, као и све нас, у даљим напорима да наша друштва буду здравија, сигурнија и заштићенија. Само заједно можемо све савладати - казала је Ђурановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:23