Зечевић / Фото: Ива Мандић, Побједа
16/11/2021 u 19:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Зечевић саслушан у ВДТ-у, осуда Друштва професионалних новинара

Новинар Побједе у исказу истакао да је ријеч о непримјереном притиску на медије и застрашивању новинара

Новинар Побједе и уредник политичке редакције Ненад Зечевић саслушан је данас у Вишем државном тужилаштву као свједок по пријави директора Агенције за националну безбједност Дејана Вукшића у случају одавања тајних података.

Повод за кривичну пријаву Вукшића против Н.Н. особе је текст који је објављен у Побједи 30. септембра “АНБ би да сакрије имена безбједносно интересантних особа које су биле у манастиру”.

Вукшић у кривичној пријави тврди да је у тексту изнијет тајни податак у реченици “Извјештај АНБ се позива на податке полиције која је раније добила налог да ,,оперативним провјерама“ утврди да ли у Манастиру има наоружаних људи, али је и даље непознато да ли је тај налог извршен”.

Зечевић је у изјави пред ВДТ побио све наводе из кривичне пријаве и понудио и презентовао доказе за ту тврдњу.

Наиме, податак за који Вукшић тврди да је тајан није тајан, већ је садржан у наредној реченици предметног текста да је “Побједа раније објавила да Основно државно тужилаштво на Цетињу није захтијевало претрес Манастира Светог Петра Цетињског на Цетињу јер, наводно, нијесу постојали законски основи да се изврши та законска радња, али је наложено ургентно Управи полиције да оперативним провјерама утврде да ли у Манастиру има наоружаних људи”.

Зечевић је у исказу пред тужитељком истакао да је ријеч о непримјереном притиску на медије, застрашивању новинара и указао да су мотиви шефа АНБ-а садржани у чињеници да се Зечевић бавио сукобима у безбједносном сектору, незаконитим избором директора АНБ-а, извјештајима полиције и АНБ-а везано за дешавања на Цетињу, па је претпоставка да га је врх безбједносног сектора, прије свега Вукшић, ,,узео на нишан“ поводом текстова о дешавањима на затвореним сједницама Одбора за безбједност.

Поводом саслушања Зечевића огласило се и Друштво професионалних новинара које је осудило, како наводе, наставак старе праксе притиска власти на новинаре.

- Најновији позив за саслушање уредника Побједе Ненада Зечевића у Тужилаштву о наводном одавању тајних података, непримјерени је притисак на медије и новинаре кога се није либила претходна власт, тужилачка или полицијска гарнитура. Ово је још један од доказа да је оправдан наш захтјев да се у Закон о медијима не уноси одредба о обавези новинара да окрије ко му је извор информације  и да ће та одредба бити злоупотребљена сваки пут када моћницима буде одговарало. Нажалост, колеге из Побједе нису показале солидарност током промјена закона и када су током мандата бивше власти саслушавани новинари критичких медија. Позивамо колеге из свих медија, који извјештавају у јавном интересу, на солидарност. Наша је дужност да истражујемо и критикујемо и да се у томе држимо Етичког кодекса новинара- поручили су из Друштва. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:37