Бојан Зековић / - фото: Зековић, Твитер
05/07/2021 u 13:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић: Градња ХЕ Бук-Биjела озбиљна приjетњу по Црну Гору

Овакви проjекти, у коjима се извршаваjу захвати на водотоку, коjи не познаjе државне границе увиjек имаjу утицаjа на обиjе државе, каже Зековић

Социjалдемократска партиjа остаjе при принципиjелном ставу да градња ХЕ Бук-Биjела представља озбиљну приjетњу и ризик за изазивање несагледивих еколошких посљедица по Црну Гору, казао је потпредсједник СДП-а Бојан Зековић.

– Почетак радова на њеноj изградњи у ентитету Република Српска у Босни и Херцеговини jе у директноj супротности са Декларациjом о заштити риjеке Таре коjу jе дониjела Скупштина Црне Горе 2004. године. Такође, градња без претходно добиjене сагласности од црногорске државе jе супротна Конвенциjи УН-а о процjени утицаjа на животну средину преко државних граница, чиjе су потписинице и наша земља и БиХ – казао је Зековић.

Како би предуприjедили наступање штете, а пошто Влада и еколози у њоj веома гласно ћуте, СДП jе у скупштинску процедуру предала Декларациjу о потврђивању Резолуциjе Скупштине Црне Горе о заштити риjеке Таре.

Из СДП наводе да декларациjом реафирмишу раниjу одлуку у свjетлу нових, jедностраних, потеза у сусjедноj држави, потврђуjући да jе и оваj сазив Скупштине Црне Горе на истом становишту и да даје инсититуционални подрстрек Влади Црне Горе да се ово питање хитно риjеши.

– Поменуте радове потребно jе под хитно зауставити, а Влада Црне Горе мора наћи начин да ово питање риjеши са сусjедном БиХ, како не би долазили у ситуациjу да еколошке и економске интересе наше државе бранимо према међународним институциjама – истиче он.

Овакви проjекти, у коjима се извршаваjу захвати на водотоку коjи не познаjе државне границе увиjек имаjу утицаjа на обиjе државе и због тога се они и не покрећу без стриктног договора тих држава, коjи jе овог пута изостао. Декларациjом се обавезуjе Влада Црне Горе да у комуникациjи са представницима Босне и Херцеговине, ентитета Република Српска и Републике Србиjе обезбиjеди заштиту риjеке Таре и интереса Црне Горе, на начин како jе предвиђено Декларациjом о заштити риjеке Таре и међународним конвенциjама.

Скупштина обавезуjе Владу да о предузетим активностима и резултатима извиjести Скупштину Црне Горе у року од 30 дана. За Декларациjу очекуjемо подршку свих посланичких клубова у Скупштини, jер ово питање надилази унутарпартиjске разлике коjе по многим питањима имамо у Црноj Гори, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:53