Aleksandar Saša Zeković / foto: Srđan Boljević, Dan
20/02/2024 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zeković: Neprihvatljivo zastrašivanje prosvjetara, preispitati praksu policije

Za MUP može biti korisno da o konkretnoj policijskoj praksi konsultuje instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, organizacije civilnog društva kao i parlamentarne odbore za ljudska prava, bezbjednost i evropske integracije, kazao je Zeković

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović treba da preispita i provjeri postupanje Uprave policije (UP) u Podgorici i drugim opštinama povodom aktuelnog štrajka Sindikata prosvjete Crne Gore i da li se primijenjenim metodama zapravo sprovodi efekat obeshrabrivanja i odvraćanja članstva koje učestvuju ili namjerava da učestvuje u mirnim sindikalnim aktivnostima, kazao je Aleksandar Saša Zeković, građanski aktivista i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice.

- Za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) može biti korisno da o konkretnoj policijskoj praksi konsultuje instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, organizacije civilnog društva kao i parlamentarne odbore za ljudska prava, bezbjednost i evropske integracije - kazao je Zeković.

Ističe da su legitimne aktivnosti Uprave policije trebale biti ranije najavljene i iskomunicirane sa javnošću i Sindikatom prosvjete.

- Dijalog sa organizatorima štrajka je neophodan kako bi se pokušali predvidjeti svi mogući izazovi i problemi i razmotriti rješenja koja uključuju prava svih zainteresovanih strana. To je za sada izostalo. Policija tvrdi da se o svemu informiše iz medija umjesto da ostvari neposredan kontakt sa sindikalnom centralom i prosvjetnim vlastima - kazao je Zeković.

Drašković: Policija obilazi škole i traži informacije o štrajkačima

Zeković navodi da bi ovakav vid preventivnog rada i raspoređivanja pripadnika policije, skromno i nevjerodostojno predstavljen, mogao da se prepozna i kao pokušaj zastrašivanja, nadzora i kriminalizacije ne samo sindikalnih već uopšteno svih javnih okupljanja jer je, kako se tvrdi iz policije, fokus na navodno neprijavljenim javnim okupljanjima pri čemu spontana okupljanja, sama po sebi, nijesu protivzakonita. 

- Inače, što je i najvažnije u konkretnom slučaju, sindikalni pokret štrajk sprovodi u skladu sa domaćim i međunarodniom standardima. Prema dosadašnjem toku štrajka ne nazire se “hitna društvena potreba” za ograničenjima i za uključivanje policijskog aparata pa treba imati pojačanu pažnju i odgovornost kako se uloga policije u javnosti ne bi razumjela sa namjerom da našteti i ometa sindikalno pravo na ostvarivanje slobode izražavanja i prava na mirno okupljanje - kaže Zeković.

UP: Policija obilazila škole iz preventivnih razloga

Naglašava da prikupljanje i obrada operativnih i drugih ličnih podataka, uključujući i fotografisanje prosvjetnih radnika i drugih građana, zahtijeva posebitu opreznost zbog postojanja rizika od proizvoljnog postupanja i miješanja u privatnost, a postavlja se pitanje opravdanosti svega i policijskih kapaciteta za čuvanje i rukovanje prikupljenim podacima - istakao je Zeković u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. april 2024 08:54