Зековић / Фото: Иван Петровић Ипе
29/06/2021 u 16:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић о хапшењу на Газиместану: Кривокапић се додворава националистима

Премијер преко Kосова и случаја овог импулсивног грађанина покушава да оствари понеки политички поен, тврди он

Премијер Здравко Kривокапић је својим оглашавањем о случају хапшења Подгоричанина Риста Јовановића показао да му је ближе популистичко понашање и додворавање националистима од обавезе да се понаша државнички одговорно и пристојно, каже грађански активиста Александар Зековић. 

- Додатан шамар наступу Kривокапића задао је министар вањских послова Црне Горе Ђорђе Радуловић. Министарство вањиских послова је професионалним и одмјереним саопштењем покушало да поправи штету коју су учинили сарадници премијера Kривикопића који су незнањем и политикантским оглашавањем заобишли црногорску дипломатску мрежу и званичне канале комуникације. У фокусу пажње премијера Kривокапића, нијесу државни послови, већ придобијање присталица Демократског фронта и  опстанак на власти по сваку цијену. Премијер Kривокапић преко Kосова и случаја овог импулсивног грађанина покушава да оствари, међу националистима, понеки политички поен. Министар Радуловић зато је прозвао све актере, укључујући и свог премијера, “да од поменутог случаја не праве још један полигон за политичке обрачуне, већ да дозволе, како црногорским, тако и косовским институцијама да ураде свој дио посла- додаје Зековић. 

Како додаје, Kривокапића су његови савјетници прво требали подучити да правилно разумије примјену полицијских овлашћења, потом и да се понаша у складу са међународним правом.

- Не треба занемарити ни чињеницу да сарадници премијера за Kосовску полицију користе ранији, превазиђени, назив. Прије неколико дана кабинет Здравка Kривокапића је реаговао на непостојећи напад на свештеника Гојка Перовића. Тада је премијерове савјенике демонтовала, својим саопштењем, Управа полиција. То дефинитивно указује на слабе капацитете његовог кабинета да комуницира и носи се са системом чији би требао бити примус- наводи Зековић. 

Он тврди да косовски полицајци нису примијенили силу током хапшења Јовановића и да се он без разлога и оправдања умијешао у редовне полицијске радње према монахињи која је уредно и без примједби сарађивала са службеним лицима.

- За полицијске службенике свугдје у свијету, па и на Kосову, грађани су равноправни и према њима се примјењују овлашћења без разлике по било којем основу па ни по основу професије или изабраног позива неког од њих. Службеници Kосовске полиције су имали добру процјену и превентивно су реаговали како не би дошло до озбиљнијег инцидента и нарушавања јавног реда и мира. Другачије од њих, уколико се држе стандарда, не би поступили, у конретној ситуацији, ни припадници Министарства унутрашњих послова  Србије или службеници црногорске Управе полиције- закључује Зековић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:34