Колегијум Женског клуба / - SKUPSTINA CG
29/03/2022 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Женски клуб: Предат у процедуру Закон о привременом издржавању дјеце

- Избјегавање плаћања алиментације не смије бити само породична ствар јер држава мора у средиште ставити најбољи интерес дјетета које коначно неће остати ускраћено за новац који му по закону припада - наводе оне

Чланице колегијума Женског клуба Скупштине, копредсједнице Бранка Бошњак, Весна Павићевић, те чланице Симонида Кордић, Тамара Вујовић, Божена Јелушић, Кенана Струјић Харбић, Драгиња Вуксановић Станковић и придружени члан клуба, Борис Мугоша, предали су у процедуру предлог Закона о привременом издржавању дјеце, којим је предвиђено оснивање Алиментационог фонда.

Како су истакли из Женског клуга, предлог закона је урађен у сарадњи са стручним тимом НВО Центар за женска права и након једног вида јавне расправе коју смо у виду панела организовале у Скупштини Црне Горе, а којој су присуствовали сви заинтересовани актери, од надлежних институција, Омбудсмана до релевантних НВО организација.

 - Овај закон ће, сигурне смо, обрадовати огроман број самохраних родитеља који се самостално старају о дјеци, а чији бивши партнери, упркос одлуци суда, избјегавају плаћање алиментације. Проблем наплате издржавања, односно алиментације, у Црној Гори, много  је већи од званичних статистичких података које приказују судови, будући да се сваки родитељ не усуђује да против бившег супружника поднесе кривичну пријаву због неплаћања издржавања посебно што и поред изрицања кривичних санкција, па чак и затворских казни, дјеца не остваре своја права само додатно бивају повријеђена а родитељ који се брине о дјетету, а у 80% је то самохрана мајка, принуђен је да се сам носи са тешкоћама обезбјеђивања услова за живот, подизања, васпитања и образовања дјетета иако је најчешће у лошој финансијској ситуацији, неријешеног стамбеног питања, неријетко незапослена и дискриминисана приликом запошљавања - објашњавају из Женског клуба.

Нажалост, како додају, пракса је поаказала да постојећа законска рјешења дјеци и самохраним родитељима не пружају прокламовану уставну заштиту, па смо ми из Женског клуба сматрале да је неопходно усвајање Закона о привременом издржавању дјеце и оснивање Алиментационог фонда.

 - Избјегавање плаћања алиментације не смије бити само породична ствар јер држава мора у средиште ставити најбољи интерес дјетета које коначно неће остати ускраћено за новац који му по закону припада. Убудуће ће држава уколико родитељ, који је на то обавезан, то благовремено не чини, редовно обезбјеђивати средства из Алиментационог фонда да дијете не буде ускраћено за износ издржавања које му припада, а родитељ који дугује издржавање, умјесто дјетету, дуговаће држави која има јаке законске механизме да то наплати од дужника издржавања у чему ће сигурно бити много ефикаснија од самохраних родитеља - истичу оне.

Закон ће, како истичу, највише утицати на најрањивију категорију друштва, дјецу која ће брже, ефикасније, лакше и без непотребног стреса остварити своја права, а што ће истовремено и самохраном родитељу који брине о дјетету у великој мери олакшати свеукупну ситуацију.

 - Зато очекујемо да овај закон, уосталом као и сви које је до сада предлагао Женски клуб се усвоји консезусом свих - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:36