Škola, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
10/05/2023 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zloupotrebe i tokom drugog dijela maturskog ispita: Đaci fotografisali test, odgovore prepisivali iz viber grupe

Gotovo ista situacija bila je i prije mjesec dana na maturskom ispitu iz maternjeg jezika, o čemu je u javnosti govorio i direktor budvanske Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ Krsto Vuković

I današnji maturski ispit iz stranog jezika za učenike završnih razreda srednjih škola nije prošao bez propusta i nepravilnosti, pa su maturanti iz pojedinih škola, kao i na ispitu iz CSBH jezika (Crnogorsko-srpsko-bosansko-hrvatski) održanog 11. aprila, koristeći mobilne telefone prepisivali odgovore iz viber grupe, saopšteno je iz Udruženja roditelji.

Okupljeni opet u grupi pod nazivom „druzenje“, koja je u trenutku ispita imala više od 2.300 članova, đaci su, nakon što su neki od njih uslikali test, razmjenjivali odgovore.

Gotovo ista situacija bila je i prije mjesec dana na maturskom ispitu iz maternjeg jezika, o čemu je u javnosti govorio i direktor budvanske Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ Krsto Vuković, koji je ove propuste tada prijavio Ministarstvu prosvjete i Ispitnom centru, uz priložene dokaze.

Nakon prvog dijela ispita, u aprilu, portal Roditelji.me pitao je nadležne u Ministarstvu prosvjete, šta će učiniti povodom zloupotreba, odnosno kako će reagovati na osnovu prijave.

U odgovoru su naveli da Ispitni centar organizuje ocjenjivanje testova iz obaveznih nastavnih predmeta maturskog i stručnog ispita.

- Nakon završetka procesa ocjenjivanja za pojedine predmete, Ispitni centar će pripremiti detaljan izvještaj o rezultatima ispita, broju učenika koji su udaljeni sa ispita i drugim činjenicama koje su uočene i utvrđene u postupku pregledanja testova. Nakon toga, Ministrstvo prosvjete i Ispitni centar će, svako iz svoje nadležnosti i u skladu sa propisima, preduzeti potrebne mjere, kazali su za portal Roditelji.me iz Ministarstva.

Vuković ističe da su u školi, na čijem je on čelu, danas tokom cijelog ispita bili predstavnici Ministarstva, ali i direktori i ostali iz osnovnih škola, kao i svi zaposleni u SMŠ “Danilo Kiš”.

- Muva nije mogla da prođe, a u nekim školama je mogao kamion… Da su nakon ispita iz maternjeg nadležni iz Ispitnog centra reagovali ovoga sada ne bi bilo. Da su samo jednog čovjeka poslali u te škole i bez kazni sreli se sa onim đacima i direktorima, sve bi bilo u redu, ističe Vuković.

Ocjenjuje da je maturski ispit, na ovaj način, obesmišljen.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su nedavno za taj portal da su u saradnji sa Ispitnim centrom, sproveli čitav niz aktivnosti kao podršku organizaciji maturskog i stručnog ispita u srednjim školama.

- Pored ostalog, održani su radni sastanci sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola i u sprovođenje ispita, u skladu sa propisima, uključeni su, pored test-administratora, ovlašćeni predstanici Ispitnog centra, tako da su u toku ispita u učionici u kojoj se polaže ispit dva nastavnika, odnosno, dva lica koja prate sprovođenje ispita i treba da obezbijede poštovanje pravila ispita u ispitnom prostoru. Zadaci predstavnika Ispitnog centra su da prije početka ispita zajedno sa test – administratorom obiđu sve učionice u kojima se realizuje ispit i potvrde regularnost početnog dijela ispita. Dok test-administrator sprovodi procedure iz uputstva, prate da svi učenici odlože test knjižicu u gornji desni ugao klupe sa naslovnom stranom testa okrenutom prema klupi. Takođe, vode računa da učenici ne otvaraju test knjižice dok test-administrator ne dozvoli, u toku ispita pratite poštovanje pravila i u saradnji sa test-administratorom evidentiraju nepravilnosti i obavijeste školskog koordinatora, ukoliko ih ima. Takođe, njihov zadatak je i da prate da tokom trajanja ispita vrata učionice budu stalno otvorena, objasnili su proceduru iz Ministarstva, dodajući da predstavnik Ispitnog centra i test-administrator ne napuštaju ispitni prostor tokom trajanja ispita.

Iz Ministarstva su kazali i da su učenici tokom nastavne godine i u toku priprema za ispite upoznati sa pravilima ponašanja na ispitu.

- Test-administrator na početku ispita obavještava učenike o pravilima ponašanja na ispitu: da je strogo zabranjeno unošenje i upotreba mobilnih telefona u ispitnom prostoru, pametnih satova, slušalica ili drugih elektoronskih uređaja koji mogu služiti za prenos podataka, prepisivanje, nije dozvoljeno omogućiti prepisivanje svog zadatka, šaptanje, pomaganje u izradi testa, ometanje rada, izlaženje iz učionice za vrijeme trajanja ispita bez dozvole, navode iz tog resora.

Učenici su, takođe, dodali su iz Ministarstva, upoznati i sa odredbama Pravilnika o polaganju maturskog i stručnog ispita u kojima je navedeno da se učenik koji narušava utvrđeni red na ispitu udaljuje se sa ispita i smatra se da taj predmet nije položio.

- Učenik nije položio ispit i kada se poslije ispita utvrdi da se služio nedozvoljenim sredstvima, da je prepisao tuđi zadatak ili da je dao svoj zadatak drugima. Ove odredbe pravilnika navedene su i na trećoj strani testa kojeg učenici polažu. Dakle, učenici su upoznati sa posljedicama nepridržavanja pravila ponašanja na ispitu, dodaju iz Ministarstva.

U nastavku objavljujemo dio viber prepiske maturanata tokom današnjeg maturskog ispita:

image

Viber prepiska

- RODITELJI.ME
image

Viber prepiska

- RODITELJI.ME
image

Viber prepiska

- RODITELJI.ME
image

Viber prepiska

- RODITELJI.ME
image

Viber prepiska

- RODITELJI.ME
image

Viber prepiska

- RODITELJI.ME
image

Viber prepiska

- RODITELJI.ME
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:15