Direktorica Snežana Mugoša sa direktoricom Evropske agencije za ljekove Emer Kuk / - INSTITUT ZA LJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA
08/10/2022 u 12:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Značajan iskorak CInMED-a u unapređenju međunarodne saradnje

Uticaj PIC/S-a je od neprocjenjivog značaja za sprovođenje inspekcija u proizvodnji i prometu ljekova, a naročito u pogledu uspostavljanja i harmonizacije legislative i standarda na međunarodnom nivou“, kazala je direktorica CInMED-a Snežana Mugoša

CInMED dobio podršku da postane punopravni član Međunarodnog udruženja farmaceutskih inspektorata i prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) izuzetno je posvećen unapređenju međunarodne saradnje sa brojnim regulatornim organima i međunarodnim organizacijama u oblastima iz svojih nadležnosti. U prilog tome govori i poziv Međunarodnog udruženja farmaceutskih inspektorata (Pharmaceutical Inspection Cooperation Scheme – PIC/S) na kongres u čast proslave 50 godina postojanja ovog izuzetno značajnog internacionalnog udruženja.

„Uticaj PIC/S-a je od neprocjenjivog značaja za sprovođenje inspekcija u proizvodnji i prometu ljekova, a naročito u pogledu uspostavljanja i harmonizacije legislative i standarda na međunarodnom nivou“, kazala je direktorica CInMED-a doc. dr med. spec. Snežana Mugoša.

image

Direktorica Snežana Mugoša sa predsjedavajućim UO PICs Polom Gustafsonom

- INSTITUT ZA LJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA

Kongresu su prisustvovali najviši predstavnici Evropske komisije, Evropske agencije za ljekove, kao i evropskih i međunarodnih regulatornih organa u oblasti ljekova i medicinskih sredstava. Tom prilikom predstavnici CInMED-a ostvarili su značajne kontakte i razmijenili mišljenja po pitanju daljeg razvojnog puta CInMED-a i pridruživanja evropskoj porodici regulatora. Predstavnici su takođe prezentovali preduzete aktivnosti koje su sprovedene u cilju dostizanja evropskih standarda u sprovođenju GMP i GDP inspekcija, odnosno nadzora nad proizvodnjom i prometom ljekova, nakon čega su razmotrene mogućnosti pristupanja CInMED-a PIC/S-u i prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„Naše učešće na ovom prestižnom događaju rezultiralo je podrškom brojnih međunarodnih partnera, a naročito bih istakla podršku od strane direktorice Evropske agencije za ljekove Emer Kuk, kao i predsjedavajućeg Upravnog odbora PIC/S-a Pola Gustafsona“, istakla je dr Mugoša i dodala da će Evropska komisija u narednom periodu izvršiti procjenu kapaciteta CInMED-a da odgovori zahtjevima evropskih standarda za sprovođenje inspekcija u proizvodnji i prometu ljekova.

Stoga će, kako je kazala, CInMED nastaviti da svoje kapacitete adekvatno i prioritetno usmjerava i razvija, kako bi Evropska komisija pozitivno ocijenila rad CInMED-a.

„Ishod pozitivne ocjene Evropske komisije biće priznavanje nalaza Inspektorata CInMED-a od strane svih država članica Evropske unije, kao i sticanje punopravnog članstva u PIC/S-u po ubrzanom postupku. Takav rezultat bi državi donio brojne benefite, a kod međunarodnih partnera percepciju istinske opredijeljenosti za postizanje najviših standarda na putu ka Evropskoj uniji“, zaključila je dr Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:07