/ Карикатура: Горан Шћекић
24/10/2021 u 16:35 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Званични подаци: На 130 грађана један функционер

Према оцјени Зорана Вујичића из НВО Грађанска алијанса, Црна Гора има велики броj jавних функционера, а додатно забрињава да велики број њих не испуњава законску обавезу приjављивања имовине

У Црној Гори, према последњим подацима Агенције за спречавање корупције (АСК), има 4.778 јавних функционера, који имају и обавезу пријављивања имовине и приходa, што значи да на 130 грађана долази један функционер. Број функционера ове године је мањи с обзиром на то да је 2020. у истом периоду извјештај о имовини морало поднијети преко 5.070 јавних функционера. Међутим, број носилаца јавних функција и даље је велики у односу на број становника.

Према оцјени Зорана Вујичића из НВО Грађанска алијанса, Црна Гора има велики броj jавних функционера што jе резултат, приjе свега саме дефинициjе ко jе jавни функционер по Закону о спречавању корупциjе.

– Закон jе дефинисао да jе jавни функционер именовано или постављено лице у државном и органу државне управе, правосудном органу, органу локалне самоуправе и локалне управе, независном тиjелу, регулаторном тиjелу, jавноj установи, jавном предузећу или другом привредом друштву, односно правном лицу коjе врши jавна овлашћења, односно дjелатности од jавног интереса или jе у државном власништву. Јавни функционер је лице на чиjи избор, именовање или постављење орган власти даjе сагласност, без обзира на сталност функциjе и надокнаду. Ако знамо, такође, да у броjним установама имамо и већи броj лица него што заиста треба, онда долазимо до овако високих броjки. Додатно забрињава да броjни jавни функционери не испуњаваjу своjу законску обавезу приjављивања имовине или не приjављуjу све што су приходовали – каже Вујичић.

Истиче да јавни функционер има одговорност да ради у корист и просперитет свих грађана под jеднаким условима, али се чини да у црногорским условима добиjа jедну другу димензиjу коjа се нериjетко огледа у политичким играма иза кулиса или, како се жаргонски каже, испуњавању партиjских квота.

– На оваj начин се злоупотребљаваjу jавни позиви и конкурси и квалификовани кадрови, на жалост, остаjу ускраћени да њихово знање искористимо за добробит свих грађана Црне Горе – наводи Вујичић.

Имаћемо више генерала него војника

Павићевић упозорава да је данашњи систем направљен од послушних, а не од способних.

– Примjера ради, по доласку нове власти, услед недостатка кадра у партиjама, дешава се да на стручна радна мjеста долазе послушни кадрови без диплома. Диплома се изненада поjави из Тутина, послије само пола године. Тако "друг члан" постане и образовани "друг члан". Има десетак примjера коjе Алтернатива прати на том пољу. Све у свему, ако се настави овако диjељење "звања" без присуства знања ускоро ћемо имати више "генерала" него "воjника". Свако ће бити неки функционер, а неће се питати ништа. Потреба за jавним функциjама jе далеко мања од броjа тих функциjа коjе имамо у jавном сектору, те jе све то последица запошљавања по дубини, гдје се за своjе отвараjу већ постоjећа радна мјеста, сви они се постављаjу на руководећа и на мјеста коjа су већ попуњена, па се вишеструко отвара исто радно мјесто, а све то без конкурса – указује он.

У АСК истичу да континуирано, на дневном нивоу, врши ажурирање података о jавним функционерима и државним службеницима.

– Према подацима из базе података Агенциjе, обавезу достављања извjештаjа о приходима и имовини има 4.778 jавних функционера и 1.570 државних службеника – наводе у АСК.

Представник организације Алтернатива Црна Гора Зарија Павићевић у изјави за "Дан" каже да пракса да плаћамо толико функционера потиче jош од времена самоуправног социjализма гдjе jе свака мjесна заjедница имала свог руководиоца коjи jе пазио да грађани остану мирни и задовољни.

– Ко ниjе био, смириван jе на разне начине. То jе као игрица на више нивоа. Да бисте остварили своjе право морали сте да идете од нивоа до нивоа. На краjу нивоа би вас сачекао неки "друг члан" коjи од искуства има послушност – наводи Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:03