Карикатура: Мирко Зулић
17/10/2021 u 15:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Званични подаци показују да сваки четврти грађанин тешко живи; Ковид продубио сиромаштво

Једино примање нам је кћеркина плата од 200 еура. Како се може од тога живјети? Разведена сам, а бивши муж не плаћа алиментацију. Држава се не окреће на сиротињу, већ дају онима који већ имају, каже самохрана мајка А.Ш.

Међународни Дан борбе против сиромаштва обиљежава се данас, а нових података о броју материјално угрожених грађана нема. Према последњим подацима приjе корона кризе, 2019. године, стопа ризика од сиромаштва износила jе 24,5 одсто, односно сваки четврти становник Црне Горе jе био материјално угрожен. Скоро 40 одсто дjеце налазило се у ризику од сиромаштва.

Материјално угрожене породице у изјавама за "Дан" кажу да се држава не окреће на њих. Самохрана мајка С.М. наводи да је подстанар и да живе од 140,50 еура материјалне помоћи и дјечијег додатка.

– Од тога се живјети не може. Помажу ми добри људи, попут Марине Медојевић и моје комшинице. Држава се не окреће на угрожене породице, каже она.

Да се од социјалног примања не може живјети, истиче и А.Ш. из Подгорице, чије дијете, како каже, некада у школу пође и без ужине.

– Једино примање нам је кћеркина плата од 200 еура. Како се може од тога живјети? Разведена сам, а бивши муж не плаћа алиментацију. Држава се не окреће на сиротињу, већ дају онима који већ имају, мишљења је А.Ш.

Никшићанка М.К. каже да они живе од 140 еура помоћи и 100 еура алиментације које плаћа бивши супруг.

– Тешко је живјети са толико новца мјесечно. Рачуни су неплаћени и стално ми стижу опомене. Када се обратим Центру за социјалу помоћ, кажу не могу ми је одобрити, прича она.

Најризичнији незапослени

Медојевић је упозорила да је наша социjална помоћ толико мала да угрожени од ње не могу да плате чак ни станарину.

– Ништа нисмо урадили да бисмо повећали броj социjалних станова и тако олакшали живот наjугрожениjима, док jе за функционерске било новца довољно. У Црноj Гори, знамо, има више станова него породица, а толико jе подстанара што показуjе мjеру раслоjавања друштва. Наjизложениjа ризику од сиромаштва су незапослена лица, а ми их тренутно имамо званично око 54.000, док jе наjнижа стопа ризика утврђена међу запосленима, чиjи jе броj у паду, закључује она.

Марина Медојевић из Фондације Банка хране саопштила је да је стање у прошлоj и овоj години драстично лошиjе.

– Од почетка пандемиjе званично jе око 10.000 радника добило отказ, питамо се колико jе оних коjи су радили неформално, коjи нису имали осигурање, како би схватили озбиљност ситуациjе. Запослени уколико немаjу срећу да раде у државним органима, jер су тамо плате височиjе а и могу кад су болесни ићи на боловање, одсуствовати кад су им дjеца болесна, имати више дана годишњег одмора, наjчешће имаjу плату од 250 до 350 еура, саопштила је предсједница Фондације Банка хране, Марина Медојевић.

Према њеним ријечима, око 130.000 пензионера прима наjнижу пензиjу од 145,77 еура.

– Просjечна пензиjа износи 293 еура и наши пензионери, нажалост, спадаjу међу наjугрожениjе категориjе. Скоро по правилу, половину своjих примања оставе у апотеци. Незапослених jе званично 53.958, а броj оних коjи нису на Заводу за запошљавање, ниjе познат. Колико имамо породица код коjих ниjе запослен ниjедан члан породице. Не знамо ни колико jе оних коjи због строгих правила добиjања социjалне помоћи не могу да jе добиjу, а коjи немаjу могућност да се прехране, плате струjу, куриjу. Алармантна jе ситуциjа, оцијенила је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:06