Protest gradjana zbog malih kazni za pedofile / PROTEST GRADJANA ZBOG MALIH KAZNI ZA PEDOFILE-IVAN PETROVIC-IPE
13/04/2021 u 12:21 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани са протеста поручули: Умјесто потпиривања подјела, политичари да заштите дјецу

Ово је сад једини прави разлог да се изађе на протест, а не неке националистичке и шовинистичке понуде, сматра Никола Вуксановић
Строже казне за педофилију и успостављање јавног регистра педофила у Црној Гори, захтјеви су које су јуче надлежнима упутили грађани са протеста одржаних у више градова. Најмасовнији протест био је у Подгорици, гдје се на Тргу независности окупило више стотина грађана, а окупљања су организована и у Никшићу, Котору, Тивту, Херцег Новом, Будви, Бару, Даниловграду и на Цетињу. Грађани су на трговима остављали плишане играчке које ће бити дониране Црвеном крсту, а потом дистрибуиране дјеци која су у стању социјалне потребе.
Грађанин Никола Драгићевић оцјењује да политичке партије умјесто што се баве потпиривањем сукоба и подјела, треба да се позабаве реалним проблемом, а то је насиље над дјецом.
image
Protest gradjana zbog malih kazni za pedofile
PROTEST GRADJANA ZBOG MALIH KAZNI ZA PEDOFILE-IVAN PETROVIC-IPE

– Протести којима бивша власт покушава да замаскира своја непочинства нијесу протести којима је циљ да сјутра буде боље, него да се вратимо на стари систем који је управо створио такву климу да је нормално педофила казнити са неколико мјесеци затвора или чак осудити га условно. Казне за педофилију морају да се повећају и да се пошаље јасна порука да то не смије да се ради, јер дијете је будућност ове државе и друштва. Доста нам је траума од сиромаштва и подјела, желимо да се гради друштво у којој ће се дјеца штитити и одрастати у грађане који ће испунити свој пуни потенцијал – сматра Драгићевић.
Његов суграђанин Далибор Вуксановић казао је да је на протест изашао као ујак три малољетна дјетета, и будући отац и стриц.
– Било би ми чудно да нисам овдје и жалосно да нисмо сви овдје данас. Ово није питање вјере и нације, химне и заставе, четника, партизана или комита, у питању је оно највредније једног друштва, а то су дјеца. Малишани су највеће богатство, а они су угрожени, зато је наша дужност да дигнемо глас, јер ево видимо да се педофили крију иза униформи, а ми их учимо да када имају проблем да се њима обрате. Нијесу наравно у питању сви људи у униформама, него они појединци који су злоупотријебили оно што треба да представља заштиту дјетета – казао је он.
image
Protest gradjana zbog malih kazni za pedofile
PROTEST GRADJANA ZBOG MALIH KAZNI ZA PEDOFILE-IVAN PETROVIC-IPE

Према ријечима Кристине Михаиловић из Удружења Родитељи казне за педофиле су често испод минумума, те да не би смјеле бити.
– Један од наших захтјева јесте да се доња граница повећа и да се никада не иде испод ње. Тражимо и да регистар буде јаван, да се ажурира и да постоји мониторинг. Имамо случај да је један осамнаестогодишњак сексуално злостављао и он је добио само годину и по затвора, што је премала и неадекватна казна и плашимо се да су такве казне додатни мотив за понављање дјела – истакла је она.
Студент Никола Вуксановић истиче да је правосудни систем створио лошу климу са благим казнама за педофиле, те да одговор на тај гнусни злочин треба да буде строжи.
– Јавности се скреће пажња са оваквих реалних проблема на нешто са чим се лако манипулише. Такве су рецимо дневнополитичке теме, које апсолутно треба да буду у другом плану у односу на угрожавање дјеце. Ово је сад једини прави разлог да се изађе на протест, а не неке националистичке и шовинистичке понуде. Ово је оправдани бунт грађана – сматра Вуксановић.
Која вам застава штити дјецу?
Званичних обраћања на трговима није било, али су истакнути транспаренти. На подгоричком Тргу независности истакнуте су поруке: „Ако не престане сад, кад ће?“, „Тражимо jавни регистар злостављача“, „Силовање – злочин“, „Дјецу вам нећемо опростити“, „Која вам застава штити дјецу?“. У Подгорици је група малишана носила транспаренте на којима је писало: „Дјевојчицу од 12 година сексуално злостављао "човјек" од 47 година. Казна: 10 мјесеци затвора“, „Дјечака од 13 година више пута присилио на блудне радње његов наставник од 64 године. Казна: девет година затвора“, „Дјевојчицу од 13 година више пута сексуално злостављао "човјек" од 60 година. Казна: четири и по године затвора“, „Дјевојчицу од 10 година сексуално злостављао "човјек" од 46 година. Казна: година затвора“...
Мирном протесту у Будви испред Старога града, одазвао се велики броj грађана, а они су осим играчака донијели бијеле балоне које су пустили ка небу. Цетињани су поред играчака оставили и поруку: „Не плашим се чудовишта испод кревета, већ оних коjа шетаjу улицама слободно“.

Протестна окупљања услиjедила су пошто jе Р.О. из Подгорице ухапшен због сумње да jе починио кривично дjело обљуба над дjететом и недозвољене полне радње. Женски клуб Скупштине Црне Горе наjавио jе да ће припремити измjене и допуне закона коjи третираjу кривично дjело – обљуба над дjететом и недозвољене полне радње, приjе свега Кривичног законика са циљем поjачавања казни коjе се односе то кривично дjело. Сматраjу да jе казна прописана Кривични закоником за то дjело недопустиво блага у односу на тежину кривичног дjела у коjем jе оштећено диjете.
М.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:41