/ МУП
10/05/2021 u 14:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Споразум за унапређење сарадње у области борбе против криминала

Представници више државних институција потписали су споразум о аутоматској размјени података у циљу унапређења сарадње у области борбе против криминала

Представници више државних институција потписали су споразум о аутоматској размјени података у циљу унапређења сарадње у области борбе против криминала, казали су из Министарства унутрашњих послова . Из тог ресора саопштено је да су израдили и иницирали потписивање новог споразума између кључних институција, јавља МИНА.

- Поред МУП-а, потписници споразума су министарства правде, људских и мањинских права и финансија и социјалног старања, Врховни суд, Врховно државно тужилаштво, Судски савјет, Централна банка (ЦБЦГ) и Сектор за финансијско – обавјештајне послове Управе полиције- наводи се у саопштењу.

Из МУП-а су објаснили да су се на израду споразума одлучили увидјевши потребу за тијесном и несметаном размјеном информација између полиције, правосудних органа и других релевантних управа, а поступајући по извјештају о напретку Црне Горе за прошлу годину.

- У коме Европска комисија сугерише успостављање јединствене функције претраживања и интероперабилних база података, које су пресудне за повећање ефикасности истрага и усклађивање са савременом полицијском праксом у Европској унији (ЕУ)- наводи се у саопштењу.

Из МУП-а су оцијенили да ће Црна Гора потписивањем споразума успоставити сигуран комуникациони систем, који омогућава органима за спровођење закона и тужилаштвима да размјењују податке на дјелотворан и сигуран начин, као и непосредан приступ релевантним базама података. То је, како су казали, предвиђено привременим мјерилима за преговарачко поглавље 24. Из МУП-а су навели да је циљ споразума стварање одговарајућих оквира за размјену података између тих институција, што је неопходно да би полицијска и правосудна сарадња у кривичним стварима заиста била ефикасна.

-Приступ базама катастарских података и података које води ЦБЦГ, биће новина у односу на претходни споразум, а рачунамо да ће сарадњу унаприједити и учешће Судског савјета- рекли су из тог ресора.

Из Министарства су оцијенили да споразум представља и корак напријед према европској перспективи, јер ће допринијети да се држава усклади с релевантном правном тековином ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:59