Зоран Ђукановић / -
03/04/2021 u 09:26 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорима ЦЕДИС-а и Рудник угља након смјене преко 75 хиљада отпремнине

Извршни директор ЦЕДИС-а Зоран Ђуканвоић има право на отпремнину од 79.224 еура у случају смјене, а директор Рудника угља Славољуб Попадић на 75 хиљада еура
Одбор директора Електропривреде (ЕПЦГ) у последња два дана је промијенио одборе директора фирми чији је стопостотни власник – Црногорски електропреносни систем (ЦЕДИС) и Рудник угља Пљевља (РУП). Одбори директора ова два предузећа, након што се региструју Централном регистру привредних субјеката, промијениће извршне директоре тих предузећа, исто као што је учинио и нови борд директора Електропривреде са извршним директором енергетске компаније.
Смјена или разрјешење извршних директора којима још није истекао мандат на тој функцији ће папрено да кошта, јер у том случају имају право на отпремнину сходно члану 174 став три Закона о привредним друштвима.
„Дан” је послао питања ЦЕДИС-у и Руднику угља у вези са уговорима извршних директора та два предузећа – Зорана Ђукановића и Славољуба Попадића. Како су казали из тих предузећа, извршни директори имају право на отпремнину од 24 лична дохотка.
Ђукановић прима 3.301 еуро, а Попадић 3.124 еура, што значи, да када их одбор директора разријеши имају право на отпремнину од 79.224 еура у случају Ђукановића, односно 75 хиљада у случају Попадића.
Из ЦЕДИС-а су нам казали да Ђукановићу мандат на позицији извршног директора истиче 30. јуна 2024. године, те да у случају разрјешења прије истека мандата има право на отпремнину у скалду са Законом о привредним друштвима члан 174 став три у висини од 24 зараде.
На питање да ли нови борд директора може да извршног директора распореди на друго мјесто у оквиру ЦЕДИС-а, одговорили су да одбор директора није задужен за распоређивање запослених унутар компаније. Навели су да му је последња зарада износила 3.301 еуро.
Када је у питању Попадић, њему мандат истиче у септембру 2022. године такође су навели да има право на отпремнину у случају разрјешња прије истека мандата, као и сви запослени у висини од 24 лична дохотка.
На питање да ли борд директора може да га распореди на друго радно мјесто унутар Рудника, у складу са његовим квалификацијама, одговорили су потврдно наводећи да је то стандардна форма. Прецизирали су да му је нето зарада 3.124,25 еура.
Чланови ДФ-а и СНП-а у борду Рудника
Одбор директора ЕПЦГ је за чланове одбора директора Рудника угља изабрао Душана Jањушевића, Славицу Батизић, Будимира Тањевића, Вељка Васиљевића и Зорана Радуловића. За предсједника одбора је изабран Јањушевић, који је дипломирани инжењер машинства. Он је функционер и одборник Демократа у СО Пљевља и запсолен је у Руднику угља.
Батизић jе чланица Нове српске демократиjе и правница у пљеваљском Водоводу, Тањевић је правник и ради у Општини Пљевља. Предсједник је општинског одбора СНП-а.
Васиљевић jе члан Покрета за промjене и био је кандидат за члана борда ЕПЦГ, али је на крају дошло до промјене по питању чланова борда ЕПЦГ. Радуловић је члан СНП-а.
Б.Је.

Из Рудника су навели да је Попадић на челу те компаније од 2014. године, те да је од 2014. до 2020. године Рудник угља вратио 20,6 милиона кредита, 18,2 милиона пореског дуга, покрио акумулирани губитак са 20,5 милиона, имао акумулирану добит на крају 2020. године од 25,7 милиона еура, повећао капитал друштва три и по пута, повећао добит 11 пута, продају на тржишту широке потрошње 300 одсто, повећћао производњу за 40 одсто, а производну цијену смањио за 42 процента.
Рудник угља није био у државном власништву до прије три године, када је ЕПЦГ за око 33 милиона еура откупила акције Рудника, након што је причу о продаји акција покренуо Ацо Ђукановић са А2А.
Д.М.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:12