/ - FOTO: VLADA CG
31/05/2023 u 14:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Do 2028. možemo i do dvije milijarde prihoda u turizmu

On je istakao da se mora prekinuti sa “ekonomijom spekulacije” iza koje su se uspješno skrivali tržišni monopolisti

Predsjednik Vlade Dritan Abazović održao je danas predavanje na Univerzitetu Mediteran, na temu “Ekonomija Crne Gore - stanje, pravci razvoja i perspektive”. 

Predsjedniku Vlade dobrodošlicu su u ime Univerziteta poželjeli rektor prof. dr Savo Marković i prorektorka i dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis prof. dr Marija Janković. “Ovo je prva posjeta premijera našem Univerzitetu i ujedno najposjećenija tribina ikad na ovoj visokoškolskoj ustanovi”, kazao je rektor Marković. 

Premijer je predstavio rezultate rada Vlade i ekonomske parametre koji, kako je kazao, predstavljaju rekorde i imaju tendenciju daljeg rasta. “Fiskalna disciplina, pravna sigurnost, zdrav biznis ambijent i efikasna državna administracija - to je vizija Crne Gore na pravom putu” kazao je premijer. 

On je istakao da se mora prekinuti sa “ekonomijom spekulacije” iza koje su se uspješno skrivali tržišni monopolisti.

- Moramo istrajati na ambijentu pravne sigurnosti jer to garantuje više novih - zdravih investicija - istakao je on. 

Tokom izlaganja premijer je naglasio značaj efikasnosti državne administracije koja mora pojednostaviti procedure i biti osposobljena da donosi odluke da bi omogućila privredi da se razvija. Na taj način bi, kako je istakao, Crna Gora do 2030. prestigla pola članica Evropske unije po pitanju ekonomskog razvoja.

Govoreći o turizmu on je ukzazao na potrebu razvoja vjerskog i zdravstvenog turizma te bolju valorizaciju potencijala i kulturnih bogatstava kakva je ikona Filermosa, za koju je, po riječima premijera, potrebno izgraditi poseban objekat na Cetinju. “Uz efikasne odluke i stimulativne politike do 2028. godine možemo i do dvije milijarde prihoda u turizmu”, kazao je on.

Dodatno, predsjednik Vlade je ukazao na potrebu snažnije diversifikacije privrede u pravcu daljeg razvoja energetike, proizvodnje hrane i IT sektora koji predstavljaju razvojne šanse i potencijal za nova zapošljavanja i bolji standard građana.

Premijer je takođe govorio o kapitalnim projektima poput: nastavka autoputa, izgradnje žičare Kotor-Lovćen, puta Plav-Dečani, bulevara Tivat-Jaz i žičarama u Mojkovcu, Kolašinu i Bijelom Polju koji su u različitim fazama realizacije. 

Tokom predavanja osvrnuo se i na projekte modernizacije Termoelektrane Pljevlja, izgradnje cementare, objedinjavanja Luke Bar i bolje valorizacije aerodroma. 

- Ko je segmentirao Luku Bar, nije na umu imao interese Crne Gore -kazao je on. 

- Vjerujem da će za nekoliko godina Crna Gora biti zemlja u koju će građani Evropske unije dolaziti da žive i rade -zaključio je predavanje premijer. 

U nastavku gostovanja na Univerzitetu premijer je odgovarao na brojna pitanja studenata i profesora. Od statusa Instituta dr Simo Milošević, nastavka autoputa, nelojalne konkurencije, inflacije i rasta zarada.

Predavanju je prisustvovalo oko 150  studenata, profesora i predstavnika medija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. septembar 2023 21:06